Facklig seger för Ikea-arbetare i USA

2:38 min

Arbetarna i Ikeas dotterbolag Swedwoods fabrik i Danville, Virginia i USA, röstade sent på onsdagen för att införa kollektivavtal.Omröstningen är resultatet av en tre år lång kamp, och det var en stor majoritet som röstade för en organisering.

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för skogs- trä- och grafisk bransch (GS) i Sverige stötte de amerikanska arbetarnas kamp för bättre villkor, och är lättad och glad över beslutet:

– Ja, det första är lättnad att det här gick vägen. Det har varit en lång process. Sen är det en glädje över att de anställda på Swedwoodsfabriken i Danville har tagit sitt mod och fattat det här beslutet, säger Per Olof Sjöö.

Ikea har haft som policy att arbetarna skulle bilda fackföreningar i deras utländska fabriker och få förhandla ett kollektivtavtal. Men i Danville tog det arbetarna tre år att få kunna organisera sig. Per-Olof Sjöö tror att det hela beror på att arbetsmarknaden i Virginia präglas av en stor arbetslöshet.

- - Jag tror i och för sig att varken Ikea och Swedwood har ett motstånd mot fackliga organisationer, det ser vi inte någons annanstans i världen där de har verksamheter. Däremot när det gäller den fabriken i Danville tycker vi att varken Ikea och Swedwood har på tillräckligt sätt tagit in den miljön som de här fabriken befinner sig. Det är en stark antifacklig region även med amerikanska mått mätt och därför tycker vi att de skulle stöttat den här processen på ett mer aktivt sätt, säger Per-Olof Sjöö.

Sedan fabriken i Danville öppnades för tre år sedan har det förekommit klagomål om bland annat uteblivna lönehöjningar och rasdiskriminering. Regionen har haft en ekonomi baserat på bomull- och tobakproduktion med stora strukturella problem, säger Per-Olof Sjöö

Facket i Danville har i flera år hävdat att de har en majoritet av de anställda bakom sig, men i USA krävs mer än hälften av rösterna för att de anställda ska kunna kräva rätten att organisera sig. Något som lyckades sent på onsdagskvällen tack vore också den stora fackliga solidariteten, säger Per-Olof Sjöö:

– Det som vi tycker också är en bra grej med det här är ju den fackliga solidaritet som har visats över hela världen. Det är över 100 000 männniskor runt om i världen som har visat sitt stöd för arbetarna i Danville och det är inte ofta man ser det i den fackliga världen) säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för skogs- trä- och grafisk bransch (GS).