Homosexuella diskrimineras när de söker jobb

2:18 min

Homosexuella män diskrimineras då de söker jobb i traditionellt manliga yrken och homosexuella kvinnor när de söker jobb i traditionellt kvinnliga yrken. Detta visar ny forskning från Linnéuniversitetet i Växjö.

Många arbetsgivare måste jobba med sin syn på homo- bi- och transpersoner. Det menar polisinspektör Göran Stanton som är ordförande i föreningen Gaypolisen. Han säger att många manliga homosexuella inte vågar vara öppna inom polisen, som är "ett i grunden traditionellt manligt yrke".

– Jag känner ju till att man är gay i flera distrikt, men man säger att det är väldigt svårt att vara öppen med det. Attityderna är inte sådana att man vågar vara öppen med det, säger Göran Stanton.

Det finns inga heltäckande undersökningar, bara spekulationer, om att många homo- bi- och transpersoner håller tyst på jobbet. Frågan är då hur öppen man kan vara när man söker jobb.

Det undrade Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet i Växjö. Han har skickat ut nära 4000 fejkade jobbansökningar till olika yrkesområden över hala landet där det framgår vilken sexuell preferens den sökande har.

Och det är de heterosexuella som får flest svar från arbetsgivare i könstraditionella branscher.

– Till exempel om man tittar på industrijobb så får en heterosexuell man dubbelt så många svar som en homosexuell man. Och ungefär samma mönster dyker upp för män som söker jobb i byggsektorn. Om man kollar på kvinnor så ser man att bland förskolelärare så får en heterosexuell kvinna ungefär 20 procent fler svar än en homosexuell kvinna. Och även bland lokalvårdare är det en kraftig skillnad till den heterosexuella kvinnans fördel, säger Mats Hammarstedt.

En som har läst rapporten är Maria Karlsson som jobbar fackligt med HBT-frågor på Lärarförbundet, som engagerar lärare å förskolelärare. Hon funderar på vad som kan hända socialt på en enkönad arbetsplats när en person som är till exempel öppet homosexuell väl dyker upp.

– Om vi har ett enkönat kollegium och man har en viss jargong där man pratar mycket om sina män, hur ska man då prata med en homosexuell kvinna som lever med en kvinna, frågar sig Maria Karlsson.

– Man måste få möjlighet att skaffa sig mer kunskap, diskutera de här frågorna och titta på sina egna fördomar och pröva dem mot andra.

Vem har ansvar för att det här ska ske då?

– Ja, yttersta ansvaret har ju vår arbetsgivare, säger Maria Karlsson.