Folk köper blommor i massor för att hedra offren

1:38 min

I Norge har blomsterförsäljningen nått oanade nivåer efter fredagens terrordåd. Alla tycks köpa blommor för att hedra offren för Anders Behring Breiviks sprängattentat i Oslo och massmord på Utöya. Stora delar av Oslo är i dag ett blomsterhav.

Det färggranna blomsterhavet är som störst utanför domkyrkan i Oslo. Framför kyrkan ligger hundratusentals blommor och buketter och det blir hela tiden fler. Havet växer.

Det ser likadant ut vid avspärrningarna runt regeringskvarteret där Breiviks sprängattentat utfördes. Staketen som skall hindra folk från att komma in är översållade av blommor, det ser ut som blomstermurar.

Många av stadens statyer och monument är blomsterprydda. Blommor och ljus finns snart sagt överallt och blomsterförsäljarna har bråda dagar.

– Vi är många som säljer mycket blommor, det är ibland helt slut hos grossisterna, säger Sabrir Tokur, som har ett blom-, frukt- och grönsaksstånd i centrala Oslo.

Många av Sabrir Tokurs kunder säger att blommorna är deras sätt att visa sin sorg och det har gjort att hela staden är blomsterprydd.

Försäljningen i Oslo har mångdubblats. Det samma gäller förstås butikernas dagskassor, även om några har sålt till rabatterat pris och i en del fall delat ut sina rosor gratis till kunderna.

En av affärskedjorna kommer att skänka överskottet av försäljningen till Röda Korset och flera andra i branschen väntas se till den vinst de gör går tillbaka till offren.