Breivik ska pressas om eventuell medhjälpare

2:21 min

En vecka efter massakern på Utöya och bombexplosionen i Oslo, ska Anders Behring Breivik åter förhöras, samtidigt begravs i dag det första dödsoffret.

Huvudfrågan när Anders Behring Breivik förhörs på polishuset i stadsdelen Grönland i dag är om han hade någon medhjälpare.

Han har tidigare förnekat detta i förhör, men samtidigt nämnt en medhjälpare i sitt så kallade manifest.

Polisen väntas också ställa frågor kring de två celler som han sagt att han samarbetet med, uppger NRK.

Förhöret startar nu på morgonen och kommer förmodligen pågå hela dagen, förhöret i lördags tog 7 timmar.

Polistredningen, som omfattar i stort sett alla polisdistrikt i landet, kommer att dra ut på tiden, trots att Anders Behring Breivik har erkänt de faktiska omständigheterna och togs på bar gärning.

Åtal kommer troligen inte att väckas förrän nästa år. Riksåklagaren Tor-Aksel Busch säger till NRK att han vill att gärningsmannen ska ställas till svars för varje enskilt mord, av respekt för de döda och anhöriga, och det ställer höga krav på dokumentation.

Över 700 vittnen från Utöya, ett okänt antal som befann sig runt regeringskvarteret och personer i Anders Behring Breiviks närmaste umgänge ska förhöras.

Polisens arbete med att säkra bevis både på Utöya och regeringskvarteret fortsätter, bland annat går man igenom Utöya-deltagarnas mobiltelefoner och videomaterial från centrala Oslo.

Utöya kommer inte att vara tillgänglig för någon annan än polisen under en lång tid framöver.

Norsk polis bekräftade i går att de samarbetar med polis och underrättelsetjänster i utlandet, både i USA och Europa, bland annat Sverige och Storbritannien, enligt NRK.

Söder om Oslo hålls i dag också den första kända begravningen, i närvaro av utrikesministern Jonas Gahr Störe.

Flickan som ska begravas kom till Norge 1996 som flykting från Irak. Hon blev 18 år.