TORKAN PÅ AFRIKAS HORN

Hårda strider i Somalia i matutdelningens spår

1:50 min

Svåra sammandrabbningar har utspelats i Somalias huvudstad Mogadishu de senaste dagarna. Kampen står mellan regeringsstyrkor stödda av Afrikanska unionen och det islamistiska al-Shabaab. Striderna kommer bara någon dag efter att FN:s livsmedelsprogram levererade mat till flyktingar i området.

De riktigt hårda striderna pågick under gårdagen, men i dag hörs fortfarande sporadisk granateld i de norra delarna av staden.

Soldater från Afrikanska unionen (AU), ugandier och burundier, har tillsammans med soldater från den relativt svaga interimsregeringen genomfört vad de kallar en begränsad operation i Mogadishu för att säkerställa att de livsmedelsleveranser som nu flygs in kan distribueras säkert.

Antalet döda och skadade efter striderna är oklart, det talas om minst sex döda och ett tjugotal skadade.

Enligt en talesman för AU-styrkan, överstelöjtnant Paddy Ankunda, sattes operationen igång som ett svar på att al-Shabaab hade förstärkt sina trupper i området med syfte att angripa de enkla flyktingläger som finns där.

Al-shabaab, som vill störta den erkända regeringen och få bort AU, har dessutom försökt hindra somalier från att ta sig till de spontana flyktinglägren i Mogadishu som kontrolleras av regeringen.

Striderna i huvudstaden är det första konkreta tecknet på att al-Shabaab har försvagats av svältkatastrofen, och att AU och interimsregeringen, åtminstone för tillfället, har ett visst övertag.

AU säger att man har trängt tillbaka al-Shabaab och intagit tre nyckelpositioner i staden. Styrkan säger sig nu kontrollera 60 procent av Mogadishu, för ett år sen var det bara 40 procent.

Enligt UNHCR har omkring 100 000 somalier flytt undan torka och svält och begett sig till Mogadishu de senaste två månaderna. De flesta försöker ta sig till regeringskontrollerade områden där det nu finns mat.

I onsdags flög FN:s livsmedelsprogram in den första stora hjälpsändningen. I takt med att allt fler civila somalier föredrar regeringsområdena, undermineras sakta men säkert al-Shabaabs ställning i området.