Christer Fridén sammanfattar veckan i Norge

2:56 min

Det har nu gått en vecka sedan sprängladdningen detonerade i regeringskvarteret i Oslo. En terrorattack som sedan fortsatte med massmorden på Utöya. Sammanlagt 76 dödades. Sveriges Radios utrikeskorrespondent Christer Fridén sammanfattar veckan efter attentatet.

Det var en märklig känsla att landa i Oslo för en vecka sedan. Halva centrum var avspärrat. Stortinget och slottet var omringat av stridsutrustade soldater. Jag visste ju att en sprängladdning detonerat i det så kallade regeringskvarteret, att några var döda och att ett uppenbarligen fasansfullt skottdrama just avslutats ute på en ö några mil utanför stan. Men varken jag, eller de andra som storögt tittade sig omkring i en stad som var beredd på ett väpnat storskaligt angrepp, förstod omfattningen.

Snart kommer berättelserna, som från pappan som satt och fikade med sitt barn intill regeringskvarteret när den kraftiga sprängladdningen detonerade:

– Jesus Christ, allt är sprängt, fönstren är krossade!

Pappan filmar med sin mobilkamera medan de skyndar sig till bilen för att komma undan.

En annan berättelse kommer från flickan på Utöya som i sin mobil berättar om hur hon och hennes kamrater försöker sätta sig i säkerhet medan kulorna viner i luften.

Att det otänkbara faktiskt hade hänt började så småningom sjunka in, även om det var svårt. I Oslo började människor samlas på stan, kring de skadade byggnaderna i regeringskvarteret. Chockerande, overkligt, ofattbart, obegripligt, man fattar det inte. Det är några av de ord som används om det som hänt.

Bilden av gärningsmannen Anders Behring Breivik börjar träda fram. En konservativ kristen nationalistisk antimuslimsk marxisthatare som vill bryta Arbeiderpartiets makt genom att spränga regeringskansliet och massmörda partiets unga påläggskalvar. Men redan från början står det klart: Norge låter sig inte skrämmas. I en jättemanifestation med omkring 200 000 deltagare slår kronprins Haakon fast:

– Vi har valt att svara grymhet med närhet. Vi har valt att möta hat med sammanhållning. Vi har valt att visa vad vi står för.

Stan som för en vecka sedan var full av poliser, militärer och avspärrningar är nu full av blommor och människor som tycks vara eniga om att inte låta sig skrämmas av terrorn.