Färre sjukskrivna företagare med fler karensdagar

2:15 min

Sedan riksdagen införde sju karensdagar i egenföretagares sjukförsäkring så har antalet sjukskrivna egenföretagare halverats, visar statistik som Ekot tagit fram. Julia Lokka, webbdesigner i Hagfors, har själv inte kunnat sjukskriva sig.

– Det innebär att jag fortsätter att jobba hur sjuk jag än är. Jag har inte möjlighet att vara hemma och vara obetalt sjuk, säger Julia Lokka.

De senaste tolv månaderna har 16 000 företagare varit sjukskrivna, samma period ett år tidigare var 31 000 sjukskrivna.

Tidigare kunde egenföretagare välja att ha bara en karensdag i sjukförsäkringen, men kunde också välja fler. Men första juli förra året ändrades reglerna så att ingen kunde ha mindre än sju karensdagar, samtidigt sänktes den genomsnittliga egenföretagarens avgift till sjukförsäkringen med ungefär 1 800 kronor om året.

Många småföretagare kritiserade förslaget och menade att det gjorde det omöjligt för dem att utnyttja sjukförsäkringen. Men Elisabeth Thand Ringqvist, vd för organisationen Företagarna är ändå förvånad över att antalet sjukskrivna företagare nästan har halverats.

Riksdagen har uppmanat regeringen att se över förändringarna i egenföretagarnas sjukförsäkring. Enligt Företagarnas egen undersökning vill drygt hälften av egenföretagarna kunna välja färre karensdagar och Thand Ringqvist hoppas att regeringen snarast ska komma med ett förslag.

Catrin Mattsson, politiskt sakkunnig på näringsdepartementet, är inte lika förvånad över minskningen men hon betonar att regeringen kommer föreslå förändringar i antal karensdagar.

– Vi vill öka flexibiliteten, säger Catrin Mattsson.