Flyttad anti-Bushdemonstration oroar

En domare i New York har slagit fast att en planerad demonstration mot president Bush med hundratusentals protesterande inte får hålla möte i Central Park nästa vecka. Organisatörerna kallar utslaget ett brott mot yttrandefriheten.

En av de protesterande, Pamela Warner, är orolig för att demonstrationen ska urarta.

– Det kommer att vara uppemot 250 000 människor, som driver runt på gatorna i stället. Det kan bli kaos, säger Pamela Warner, som jag träffar i en park på Manhattan, där hon tillsammans med andra protesterande förbereder omfattande anti-Bushdemonstrationer i samband med konventetet i nästa vecka.

Organisationen United for Peace har fått tillstånd att marschera förbi konventsbyggnaden Madison Square Garden på söndag. De ville sedan avsluta med ett stormöte i Central Park, den gigantiska parken mitt på Manhattan.

Skyddar gräsmattan
Men de parkansvariga sa att gräsmattorna inte tål ett par hundratusen demonstranter, och polisen säger att den inte kan garantera säkerheten för en så stor folkmassa.

Organisatörerna anser att det är svepskäl, att myndigheterna vill att de protesterande ska samlas någon annanstans, längre bort från konventarenan, där de hörs och syns mindre och inte får lika stor uppmärksamhet.

United for Peace kallar förbudet ett brott mot yttrandefriheten och anser att domaren tagit politiska hänsyn när hon efter många juridiska turer stoppar stormötet i parken.

Många befarar kaos
Frågan om var demonstranterna tar vägen efter att de marscherat förbi konventsbyggnaden kvarstår.

Många befarar precis som Pamela Warner kaos, något hon säger skulle slå tillbaka mot alla som fredligt vill protestera mot president Bushs politik.

Vissa demonstranter menar också att det ligger i republikanernas intresse att utmåla de protesterande som våldsamma anarkister.

Även om farhågorna för kaotiska protester är överdrivna är det många New York-bor som lämnar sin hemstad under konventsveckan.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se