Blekinge

Dålig information om hjälp till hörselskadade

1:22 min

Hörselskadades riksförbund tycker att landstinget i Blekinge måste bli bättre på att informera hörselskadade som är äldre om vad det finns för olika hjälpmedel till deras hörapparater. Det menar Kerstin Linde som sitter i förbundsstyrelsen på Hörselskadades riksförbund.

– Personer tar kontakt med oss inom hörselskadades riksförbund och frågar; "vad kan jag göra åt det? Hur kan jag göra? Fanns det? Det har jag ingen aning om", säger Kerstin Linde från Hörselskadades riksförbund.

Olika information till olika grupper
Landstinget Blekinge ger information till sina patienter som har en hörselskada om de vanligaste hjälpmedlen som finns till deras hörapparater. Man riktar olika information till olika grupper. För barn, ungdomar och yrkesarbetare får information om moderna tekniska hjälpmedel som är anpassat till vårat tekniska levnadssätt som vi har i dag. Och äldre får information om enklare varianter.

Måste fråga själv
Karlshamnsbon Ingalill Vigren har själv en hörselskada och hon har träffat många äldre som är helt oinformerade. Ingalill Wigren tror inte att man som äldre blir serverad information om moderna hjälpmedel från landstinget.

– Ja, man måste ju fråga själv. För de går ju inte och säger till mig, behöver du inte ha det en väckarklocka, behöver du inte ha något extra till telefonen, det tror jag aldrig de skulle säga, säger Ingalill Wigren.

Håller inte med
Lena Lagesson som är avdelningschef på hörselvården menar något helt annat. Hon säger att man ger ut all nödvändig information till alla patienter. Hon tror att det kan vara så att många faktiskt glömmer att de fått någon information.

– Information är något av det svåraste som finns. Hur mycket man än informerar till olika personer så kan man vara ganska säker på att bara en bråkdel fastnar, säger Lena Lagesson.

Camilla Kanz
camilla.kanz@sverigesradio.se