Norsk media begränsar kommentarer efter dåden

3:09 min

För att utesluta att Anders Behring Breivik hade medhjälpare undersöker norska polisen nu övervakningskameror i de områden han kan ha befunnit sig innan attacken. Som följd av dåden har norska tidningar begränsat kommentarsfunktioner på sina nätupplagor.

Gårdagens förhör med Breivik tog tio timmar, enligt polisens presskonferens i dag. Under förhöret gjordes en detaljerad genomgång av hans rörelser från det att bomben sprängdes till dess att han gick ombord på båten till Utöya. Även Behring Breiviks mamma har nu förhörts.

Efter terrordåden i förra veckan har flera stora tidningar i Norge infört begränsar när det gäller läsarnas möjlighet att kommentera artiklar på nätet. Knut Olav Åmås som är kultur- och debattredaktör på Norges största dagstidning, Aftenposten, där de nu stängt tidningens öppna diskussionsforum.

– Vi har stängt hela debattcentralen och så har vi infört förhandsmoderering, alltså förhandsläsning av allt som skrivs på kommentarsfälten.

Varför har ni infört de här begräsningarna?

– Vi ser att det efter ett attentat som detta, efter terrorhandlingar, kommer väldigt mycket oanständig och oetisk debatt som vi inte kan stå för, säger Knut Olav Åmås på Aftenposten.

Tidningens debattforum som nu är stängt innehöll miljonstals inlägg. En del av dem uttryckte ungefär samma åsikter som Anders Behring Breivik för fram i sitt manifest.

Knut Olav Åmås som kallar sig yttrandefrihetsfundamentalist berättar att förra veckans terrordåd blev en tankeställare. Flera av hans kollegor i Norge har fattat liknande beslut efter terrorattackerna, och begränsar kommentarfunktionerna på tidningarnas nätupplagor. Det i sin tur har lett till kritik om att man begränsat det fria ordet.  

Knut Olav Åmås säger att han vill ha en kritisk debatt men i en form som inte skapar hat.

– Det är mycket som är möjligt att säga även i en anständig form.

Helge Ögrim är redaktör för norska journalistförbundets tidning Journalisten. Han tycker att det är naturligt att tidningarna nu tar en tankepaus och ser över sina nätdebatter. I framtiden hoppas han att fler yrkesskribenter ska våga delta i läsardebatterna på nätet, för att argumentera emot de som sprider lögner och hat.

– Jag menar att skribenter som redan uttrycker sig i de stora officiella medierna borde känna lite plikt att också ta del av nätdebatten som deras yttranden startar.