Trafikstörningar försenade Breivik vid attentaten

1:13 min

Anders Behring Breivik försenades när han skulle utföra sina terrordåd i Norge för en dryg vecka sedan, det kan ha räddat liv. Det visar nya uppgifter från polisförhören som norska medier tagit del av.

Det var trafikstörningar som gjorde att Anders Behring Breivik utförde sina terrordåd senare än han hade planerat den 22 juli. En trafikolycka orsakade köer när Breivik var på väg från sin gård till regeringskvarteter i Oslo. Ett vägarbete försenade honom ytterligare på vägen mellan Oslo och Utöya.

Han hade planerat att komma till Utöya medan den före detta statsministern Gro Harlem Brundtland fortfarande var kvar på ön. Men Breivik kom dit en och en halv timme efter att hon hade lämnat ön.

Om bomben i Oslo hade detonerat tidigare hade troligen fler människor dött eftersom det då fanns fler personer på kontoren. Det skriver Aftenposten idag.

Det har också framkommit nya uppgifter om de krav Breivik ställt i polisförhör. I fredags berättade hans advokat Geir Lippestad att en del av kraven var praktiska och enkla till sin karaktär och rörde klädsel och mat, andra krav beskrev Lippestad som var helt orimliga och visade på Breiviks bristande verklighetsförankring.

Enligt källor som NRK talat handlade de kraven om att regeringen, kungen och försvarets ledning skulle avgå för att han skulle samarbeta med polisen.