Fredsforskare jämför Breivik med Hitler

1:47 min

Analyserarna om Anders Behring Breivik har varit många den senaste veckan. Nu menar den norska freds- och konfliktforskaren Johan Galtung att Breiviks dåd kan jämföras med det som nazisterna gjorde under andra världskriget och inte som en enskild störd mans verk.

– Breivik är i mitt tycke en moderniserad utgåva av det här. Han är inte antisemit men han är antiislamist. Och som Hitler rasade mot rasblandning så rasar Breivik mot multikulturalism. Men han talar inte ras utan han talar kultur.

Liksom nazisterna och Hitler resonerade att judarna som ras skulle utrotas, så menar Johan Galtung att Anders Behring Breivik visat en liknande inställning till det multikulturella samhället och i synnerhet muslimer.

Att Arbeiderpartiet är den yttersta motståndaren eftersom de enligt Breivik "fördärvar Norge med muslimer", och därför också var det mest naturliga målet för terrordåden.

– Och mer specifikt socialdemokraterna som banar vägen för den här formen av tolerans. Alltså följde de aktioner han gjorde.

Johan Galtung, en av världens mest kända freds- och konfliktforskare har själv varit medlem i Arbeiderpartiets ungdomsorganisation en gång i tiden.

Hans eget barnbarn var på Utöya under terrorattackerna men klarade sig oskadd.

Galtung riktar i dag kritik mot att bland andra norska politiker borde ha kunnat förutse att något sådant fruktansvärt kunde ske.

Han menar att det är farligt att se det som Breivik nu gjort som en enskild störd mans verk.

– Det skulle vara den enklaste lösningen. Och om det var sant skulle vi vara färdiga med det och så kan man sätta honom på en psykiatrisk anstalt. Det är de här idéerna som är farliga. Ideologierna och tankarna hade hunnit fram till Breivik och hade honom som bärare. Varselklockorna borde ha ringt.

Hos vilka då?

– Hos norska politiker, polisen och jag skulle säga hela den norska offentligheten.