USA:s budget

Obama meddelar att förslaget är klart

1:56 min

President Barack Obama och ledarna i USA:s kongress nådde i natt en uppgörelse om ekonomin och om att höja det så kallade lånetaket. Om kongressen bekräftar uppgörelsen, som kommer i elfte timmen, kan USA betala sina räkningar och undvika en hotande ekonomisk kris. President Obama lämnade beskedet från Vita huset strax före klockan 03 i natt.

Beskedet lämnades i samband med de asiatiska marknaderna öppnade och där var reaktionen positiv. Men än är uppgörelsen inte riktigt hemma.

I dag börjar debatten i senaten, den ena av kamrarna i kongressen, som hoppas kunna rösta om kompromissförslaget måndag eftermiddag och för att sedan skickas vidare till den andra kammaren, representanthuset, för omröstning där.

Flera ledamöter har redan förklarat att de är kritiska och troligen kommer att rösta nej, trots att alla detaljer i uppgörelsen inte är kända än.

Republikanernas radikala flygel, som vill minska den offentliga sektorn, är besvikna över att inte få ett regelverk som tvingar fram budgetbalans i framtiden.

Demokraternas vänsterflygel, som vill se mer av stimulanser av ekonomin, är besvikna över att besparingarna är så stora och över att det inte finns förslag om skattehöjningar för de rika i den här uppgörelsen.

De uppgifter som lämnats hittills är att kompromissen innebär nedskärningar på 3 000 miljarder dollar de närmaste tio åren, att lånetaket kommer att höjas så att USA slipper att ställa in betalningarna och höjas så mycket att pengarna räcker över nästa år, för att undvika en ny uppslitande debatt under valåret 2012.

Till det kommer att det ska bildas en ny supergrupp av politiker från båda lägren som ska komma med ytterligare förslag i höst för att minska USA:s budgetunderskott.

Om den inte kommer överens blir det nedskärningar enligt osthyvelmodell, något som inget parti vill ha.

Uppgörelsen innebär inga förslag om skattehöjningar, men Obama kommer att komma tillbaka till vad han kallar en balanserad modell för att minska underskottet. Det vill säga ökade skatteintäkter tillsammans med framtida besparingar, det sa han när uppgörelsen var klar.