Terrordåden i Norge

Kritik mot främlingsfientlig retorik

2:46 min

Tio dagar efter terrordåden börjar nu en debatt om främlingsfientlig retorik i Norge. Idag träffas partiernas partisekreterare för att diskutera hur de ska hantera den stundande valrörelsen. Jens Stoltenberg talade om attentaten som ett angrepp mot demokratin vid en minnesceremoni i fredags.

Statsminister Jens Stoltenberg har hela tiden beskrivit terrordåden som en attack mot den norska demokratin, och inte bara mot Arbeiderpartiet.

Första tiden efter terrordåden har präglats av politiskt enande här i Norge och partierna har lagt sina åsiktsskillnader åt sidan.

Men nu börjar debattörer i tidningar och tv kritisera den främlingsfientliga retorik som förts av det nästa största partiet, Fremskrittspartiet, under senare år.  

Även om partiet inte sitter i regeringsställning så har deras politik fått stort genomslag och bland annat lett till hårdare asylregler. Partiledaren Siv Jensen har talar om islamiseringen av det norska samhället.  

Magnus Marsdal är utredare på den vänsterinriktade tankesmedjan Manifest och har skrivit en bok om Fremskrittspartiet. Han menar att partiets världsbild skiljer sig mycket från Anders Behring Breiviks, men att det också finns likheter.  

– Fremskrittspartiets världsbild har det gemensamt med terroristen att man tror att det pågår en invasion av Europa av muslimer och att det pågår en smygislamisering under täckmantel av normal invandring.  

– Och Fremskrittpartiets ledare är ganska nervösa eftersom de själva bidragit till att sprida teorin om att muslimer invaderar och ockuperar oss. Några lokala Fremskrittsparti-politiker har redan gått ut och sagt att nu måste vi förändra vår retorik, säger Magnus Marsdal.

Magnus Marsdal syftar på bland andra kommunalrådet Knut Hanselmann som i en intervju i veckan uppmanade sina partikamrater i Fremskrittspartier att använda ett mer sakligt språkbruk framöver. 

Varken han eller någon annan företrädare för partiet vill intervjuas av Ekot, med hänvisning till sorgeperioden efter terrordåden.

Men i dag kommer alltså alla de norska partisekreterarna att mötas för att diskutera hur man ska hantera den stundande valrörelsen när sorgeperioden är över om två veckor.  

Flera muslimer som jag talar med i Oslo vittnar om att de aldrig mött så mycket vänlighet från andra norrmän som under den gångna veckan, en av dem är Faisal Ali.  

– Jag syns det har blivit trevligare och behagligare, var dag, alla går samman nu, istället för en invandare här och en norrman där. Men jag tror inte det varar så länge. Säger Faisal Ali.