Grekiskt skuldberg hotar tysk läkemedelsindustri

0:58 min

Grekiska sjukhus och vårdinrättningar har sedan flera år ett berg av obetalda räkningar till den tyska läkemedelsindustrin. Och frågan är hur läkemedelsföretagen ska få betalt när besparingspaketen når den grekiska sjukvården.

Sedan förra året handlar det om skulder på drygt 10 miljarder kronor, enligt den tyska läkemedelindustrins intresseorganisation BPI.

I motsats till vad som hävdats i Grekland så har de grekiska sjukhusen endast betalat en del av de utestående fordringarna. Detta trots prissänkningar på flera produkter förra året, säger en talesman för BPI till nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Men det har varit svårt för de tyska företagen att få betalt i Grekland sedan länge. Från 2005 och framåt har skulder reglerats med obligationer och läkemedelsföretagen ska då i genomsnitt ha varit tvungna att acceptera en rabatt på mellan 25 och 30 procent, enligt BPI.

Frågan är nu hur framtidsutsikterna ser ut när det gäller skuldberget för de tyska läkemedlen.

Grekland står inför kraftiga nedskärningar inom snart sagt varje del av samhället. Och det innebär också ännu mindre pengar till landets sjukvårdssektor.