Valet av Gyllenhammar möttes av kritik

Uppdaterad 16:45

Pehr G Gyllenhammar valdes in som ordförande i styrelsen för Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik på torsdagen. valet möttes av kritik. Till vice ordförande valdes Cristina Stenbeck.

Valet fick kritik på den extra bolagsstämman, men Pehr G Gyllehammar var ändå på bra humör.

– För mig är det inte en comeback men det är ett väldigt spännande sätt att ha ett uppdrag i Sverige. Eftersom jag har så mycket att göra med min bas i London så hade jag inte planerat detta och inte förväntat mig det, men detta var allt för annorlunda och spännande för att jag inte skulle vara lockad.

Känner du dig välkommen?

– I bolaget känner jag mig mycket välkommen och jag hoppas jag ska fortsätta vara välsedd i bolaget när jag kommer in i arbetet i styrelsen.

Men redan nu har det uttalats kritik mot dig?

– Jag är van vid kritik.

Det finns uppgifter att du själv har föreslagit dig själv?

– Det finns mycket uppgifter, men det är nästan en förlämpning mot Kinnevik-koncernen och Cristina Stenbeck att tro att man föreslår sig själv.

Tydlig respekt
Frågan var om magin skulle fungera och svaret blev ja. Det blev tyst när Pehr G Gyllenhammar tog till orda.

Respekten var tydlig från aktieägarna och Kinneviks-direktörerna och från huvudägaren Cristina Stenbeck.

Kritiserar valet
En röst avek och det var Lars-Erik Forsgårdh, vd för Aktiespararna, som inte tycktes ha lagt elva års historia bakom sig.

– Vi tycker att det borde funnits bättre alternativ som ordförande i Kinnevik än Gyllenhammar. Anledningen till att vi tycker det är det sätt som han skötte Volvo på i 22 år. Vi har ingen anledningen att tro att han ändrat sig i grunden.

– Jag tror att det kan bli ett onödigt fokus på just hans person som inte är bra för företaget. Kinnevik mår bra av arbetsro och jag tror man kunde hitta en väl så bra ordförande någon annanstans, säger Lars-Erik Forsgårdh.

Blev tillfrågad av Stenbeck
Det var Cristina Stenbeck som frågade mig om uppdraget, sa Pehr G Gyllenhammar och medgav att han rodnade, trots sin ålder, när Cristina presenterade honom för stämman.

Han är modig och har hög integritet, han vågar gå mot strömmen, han vågar investera och ta risker, sa Cristina Stenbeck.

Nu är han tillbaka och ska arbeta två dagar i veckan för Kinnevik. För det får han två miljoner kronor, vilket ledde till kritik från Aktiespararna och även från andra små aktieägare på stämman.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

P G Gyllenhammar är gäst i Ekots Lördagsintervju den 28/8 klockan 13.05 i P1. Vad ska ha göra från sin nya position? Tror den gamle Volvodirektören fortfarande att svensk industri har någon framtid?