NATUR

Fler vill bli biodlare

1:23 min

Intresset för att driva sin egen biodling ökar. Det visar statistik från Sveriges Biodlares Riksförbund. En av Dalarnas nyblivna biodlare är Jan Stagenmark. Han är fascinerad över de små djuren.

-- De fyller ju en stor nytta, det här med pollineringen. Einstein har ju räknat ut att om det inte fanns bin så skulle mänskligheten bara överleva i fem år, så stor nytta gör dom, säger Jan Stagenmark.

Daladistrikt i Bioodlarnas riksförbunds har märkt av ett ökat intresse speciellt bland tjejer. Jan Stagenmark, som går en tvårig biodlarlinje i Garpenberg har också sett det här.

-- Ja, det är ju inte bara gamla gubbar nu som ska bli biodlare utan det är faktiskt fler och fler tjejer som går där. Majoriteten av dem som går yrkeshögskolan i Garpenberg nu är tjejer och det är ju jätteroligt.

Varför tror du det ser ut så här?

-- Jag tror det det ligger i tiden. Lokalproducerat, ekologiskt, samspelet med naturen. Det är en våg som kommer och jag tror det är många tjejer som annammat det här.

Vad tycker du om det här utvecklingen med fler odlare?

Ju fler vi är som odlar bin i Sverige, ju mer honung blir det och ju fler äter svensk honung. Så det är bara positivt, säger Jan Stagenmark.

-- Framförallt det här med pollineringen. I våra trädgårdar det kommer ju träden och buskarna dingna av frukt framöver. Det märker ju vi i Stjärnsund som varit utan bin i några år, att det är påtagligt mycket mer blommor och frukter i träden, säger Jan Stagenmark.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se