Nedläggningshotade ambassader kvar

1:18 min

I en uppgörelse mellan regeringen och socialdemokraterna har man kommit överrens om att riva upp beslutet om en minskning av regeringskansliet budget med 300 miljoner kronor. Syftet är enligt Socialdemokraternas partiledare, Håkan Juholt, att rädda ambassader.

– För oss var det så självklart att det var fel att stänga ambassaderna, så till att börja med har vi åstadkommit det, och det är jag glad för, säger Håkan Juholt.

Det var i höstas som de rödgröna partierna tillsammans med Sverigedemokraterna drev igenom en besparing på regeringskansliet på 300 miljoner kronor. Minskningen på 300 miljoner skulle ha gått ut över utrikesdepartementet, som i sin tur beslutade att stänga ambassaderna i Buenos Aires, Bryssel, Hanoi, Kuala Lumpur och Luanda.

Men nu vänder Socialdemokraterna, och dagens beslut innebär att ambassaderna behålls och att man dessutom ska satsa på att stärka svensk närvaro på tillväxtmarknader och främja svensk export.

Vad gäller besparingsbeslutet säger Håkan Juholt att Socialdemokraterna var emot att pengarna skulle användas på regeringskansliet, men att detta beslut handlar om något helt annat.

– Regeringskansliet får ju regeringen komma tillbaka till i propositionen och beskriva hur det kommer att se ut. Det vi har åstadkommit nu, som är det viktiga, är att vi har förhindrat en ambassaddöd och det välkomnar jag.

Backar ni från kravet att regeringskansliet ska spara?

– Regeringskansliet kan inte fortsätta att växa och svälla på det här sättet, men ända sedan det föreslogs en stor ambassadnedläggning runt om i världen så har vi Socialdemokrater varit emot detta.