Ölburksfusk lurar konsumenter

Öl som säljs i matvaruaffärer har ibland lägre alkoholhalt än vad som står tryckt på ölburken. Skatteverket och en rad andra myndigheter undersöker nu flera ölimportörer som misstänks lura skatteverket på skatt, och konsumenterna på alkoholhalten.

– I vissa fall står det max 3,5 på burken, men analysen visar att det är lättöl, säger Thomas Lindgren, samordnare på Skatteverkets huvudkontor.

Många myndigheter lurade
Vad som faktiskt döljer sig i en del importerade ölburkar markerade med 3,5 volymprocent på, är frågan och det undrar skatteverket, jordbruksverket och en rad andra myndigheter.

För det har visat sig att omkring 12 -15 ölimportörer lurar såväl konsumenterna som skatteverket.

Konsumenterna för att de betalar för en 3,5 procentig öl men får en lättöl som ju kostar knappt hälften av vad en 3,5 procentig kostar. Prisskillnaden beror delvis på att det är punktskatt på öl med mer än 3,5 volymprocent.

Det är den här skatten som skatteverket luras på. För vid införseln till Sverige misstänks samma ölimportörer undanhålla stora delar av ölet för tullen och då förstås gärna den 3,5 procentiga ölen, säger Thomas Lindgren.

– Samma aktörer visar sig skoja med skatteverket också. Man säljer många olika produkter, och vissa aktörer redovisar inte all skatt till skatteverket som de ska, säger han.

Utbrett fusk
På så sätt slipper importörerna betala cirka 2,70 kronor per burk i skatt och kan hålla ett lägre pris än konkurrenterna. Skatteverket utför en revision av 12-15 ölimportörer och av sekretesskäl går det inte att få fram vilka ölmärken det handlar om. Men det är utbrett, säger Thomas Lindgren.

– Fifflet med 5,5 öl är tämligen utbrett. Det finns i många närbutiker , säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se