Eftertanke och säkerhet i fokus på SSU-kongress

1:19 min

I dag, elva dagar efter terrordåden på Utöya i Norge, startar Sveriges socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, sin förbundskongress i Stockholm. Det blir en kongress där, utöver politik, eftertanke och höjd säkerhet står i fokus.

– När det gäller säkerheten så vill vi inte ha en naiv inställning utan det handlar om att polisen gör bedömningen och vi har ett nära samarbete med dem, säger SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland. 

En framtidskongress och ett sätt att fylla nystarten för socialdemokratin med innehåll. Så står det i SSU:s program inför den 36:e kongressen.

Men elva dagar efter attentatet på det socialdemokratiska ungdomslägret på Utöya i Norge kommer förbundskongressen även att handla om något mer: tid för eftertanke och höjd säkerhet.

– Vissa saker blir ju synliga för folk kring säkerhetsarbetet. Vi berättar mer om det, och vi uppmuntrar ombud, föräldrar och andra att ta kontakt med oss om man känner att man har frågor kring säkerhet eller kring det som har hänt, säger Jytte Guteland.

Det är inte bara antalet vakter som kanske blir fler och synligare. Även innehållet och diskussionerna bland de drygt 500 deltagarna och besökarna kommer att påverkas.

– Jag tror säkert vi kommer att höra diskussioner om demokrati engangemang och ha en minnesstund och så. Det är flera som har nämnt för mig när jag har tyräffat folk runt om och jag vet andra som har fångat upp det också. Det finns ett väldigt behov av gemenskap och att ha en minnesstund, säger Jytte Guteland.