Svåra tider för mindre industristäder i USA

1:53 min

Flera av USA:s delstater har också ekonomiska bekymmer och underskott.  I mellanvästerns industriregioner, där de traditionella industriföretagen drar ner, måste städer och delstater ställa om till något nytt för att klara sysselsättningen i framtiden.

Gary, Indiana, en gång en blomstrande industristad, förfaller i den ekonomiska krisens spår. Allt handlar om jobben och att få hit företag, säger den avgående borgmästaren Rudy Clay.

Jobben har försvunnit, folk flyttar ut från stan, skolorna blir sämre, kriminaliteten ökar, det blir en ond cirkel som är svår att bryta, särskilt när det är brist på pengar.

Garys befolkning är i huvudsak svart, många är gamla och lever på pensioner eller bidrag. De är inga starka skattebetalare, inte de många arbetslösa heller.

Den färgstarke borgmästaren talar om att Gary kommer att flyga som en örn igen, men vägen dit verkar mödosam, men många försöker förändra till det bättre.

Gary har goda kommunikationer, ligger nära storstaden Chicago och flera bra universitet. Gary måste behålla stålindustrin, men bredda möjligheterna för andra jobb. Inom transport, turism vid Lake Michigan och hälsovård till exempel. Optimisterna pekar på möjligheterna, en av dem är Dr. Pat Bankston, rektor vid en av de bästa skolorna för medicinstudenter, Indiana University Northwest.

Gary, Indiana har en lång väg att gå och är beroende också av statliga stödprogram, inte minst för de gamla. Borgmästaren Clay, demokrat och Obamasupporter, passar på att angripa motståndarna i Washington för att vilja spara på det, det ger nog inga röster tror han.