Turkiska avhopp tyder på radikala förändringar

1:57 min

I Turkiets pågår just nu det årliga mötet i landets högsta militära råd, ett möte omgärdat av många frågetecken efter att fyra höga militära ledare avgick i fredags.

Den senaste ommöbleringen i den militära ledningen är ett viktigt steg i maktkampen mellan premiärminister Erdogan och militären. Vi hör författaren och tidigare generalkonsuln i Istanbul Ingmar Karlsson.

– Det är ett tecken på de radikala förändringar som Turkiet genomgått de senaste åren. Det var bara fyra-fem år sen som militären via internet hotade att gripa in om inte regeringen följde deras syn på politiken, säger Turkietkännaren Ingmar Karlsson.

Redan de första bilderna från mötet med den högsta militära ledningen visar på det maktskifte som pågår i Turkiet.

Där satt premiärminister Erdogan som ensam ordförande omgiven av landets högsta militärer. Tvärtemot vad som varit ordningen på militärens möten.

– Tidigare satt de civila politikerna omslutna av militärer. Ända fram till 2005 hade också militären en utslagsgivande roll i det nationella säkerhetsrådet som bestämde över det mesta och det har man också förlorat, säger Ingmar Karlsson.

När det fyra högsta militära ledarna avgick i fredags tillsatte premiärminister Erdogan snabbt en ny högste befälhavare.

Också detta förfarande ses som en politisk seger för regeringen då det traditionellt varit militären själva som utsett ledare för de olika förbanden.

De höga militärernas avgång har väckt olika reaktioner i Turkiet där militären länge setts som en väktare av det sekulära arvet från landsfadern Kemal Atatürk.

Uttalanden från det största oppositionspartiet CHP visar på partiets försök att bryta de traditionella kopplingarna till militären, samtidigt som man varnar för premiärminister Erdogans auktoritära tendenser.

De fyra höga militärerna avgick som en protest mot den arresteringsvåg som skett bland turkiska militärer på sistone.

– Många av dem har suttit fängslade ganska länge utan rättegång och det finns en risk att det sitter personer där som är anklagade för saker de inte varit delaktiga i, säger Ingmar Karlsson.

Ingmar Karlsson poängterar att Turkiet också nu kommit ett steg närmare ett möjligt EU medlemskap.

– Det är ett av de krav som EU ställt, att militärens roll i politiken måste avskaffas, säger Ingmar Karlsson.