Kostsamt bygga upp raserade byggnader i Oslo

2:07 min

I dag flyttar en del av personalen tillbaka in sina lokaler i regeringskvarteret i Oslo. Men fortfarande är de flesta regeringsbyggnaderna helt förstörda, och det kommer att ta lång tid och kosta mycket pengar att bygga upp allt igen.

Det berättar Hege Njaa Rygh som är kommunikationsdirektör på Statsbygg som äger den norska statens fastigheter.

– Hela regeringskvarteret är på 163 000 kvadratmeter och alla byggnader har påverkats på ett eller annat sätt även om några byggnader är mindre skadade. Om man ska spekulera så kan man räkna med att över 100 000 kvadratmeter berördes av explosionen, säger Hege Njaa Rygh.

Fiskeridepartementet är den byggnad i regeringskvarteren som skadades lindrigast och där börjar personalen flytta in redan i dag.

Annars pågår nu arbetet med att inventera och säkra de bombskadade husen så att ingen ska komma till skada.

Några summor har man inte räknat på än, men mycket kommer det kosta att bygga upp allt igen, och eftersom inget var försäkrat så blir det staten som få betala.

Det är också oklart hur lång tid det kommer att ta att bygga upp allt igen säger Hege Njaa Rygh på Statsbygg.

– Det är helt omöjligt att svara på i dag. Man måste ta hänsyn till hur regeringen vill organisera sitt arbete, vill man placera sig på en annan plats, säkerhetsaspekter, finns det symbolvärden vi bör ta hänsyn till. Om byggnaderna ska byggas upp på samma plats är en fråga som måste diskuteras, säger Hege Njaa Rygh.

Regeringen har redan avsatt pengar för att täcka begravningskostnader för dem som dog i terrordåden.

Det har också startats privata insamlingar. En mindre serös sådan har väckt stark avsky.

Det är en nätbutik som säljer så kallade minnesarmband, gummia-armband för 139 norska kronor där pengarna skulle gå till återuppbyggnaden av Utöya.

När det visade sig att bara fem kronor skulle gå till Utöya, och att det dessutom var oklart hur pengarna skulle förmedlas, då väckte det så starka känslor att ägaren till nätbutiken fått motta flera dödshot per sms, det berättar han för norska TV2 i dag.