Södertälje/Nykvarn

Avhopp inom Nationaldemokraterna

1:47 min

Det råder splittring inom Nationaldemokraterna. Daniel Spansk, vice ordförande i partiet och ledamot av kommunfullmäktige i Nykvarn hoppar av partiet tillsammans med tre andra.

– Alla som har hoppat av genom åren de har hävdat att det går inte att jobba under Marc Abramsson. Han har ett alltför stort kontrollbehov, han detaljstyr och toppstyr och det var någon som till och med sa att han vill påpeka hur tjocka limpskivor ska vara till frukosten till aktivister och så. Det kanske var lite sagt med glimten i ögat men det är en fingervisning med det här med detaljstyrning, säger Daniel Spansk.

Daniel Spansk, andremannen i partiet hoppade tillsammans med tre andra av partiet efter senaste distriktsårsmötet. Ett årsmöte som Daniel Spansk säger kuppades av partiledaren Marc Abramsson genom att inte Spansk inte blev kallad till årsmötet.

Nationaldemokraterna som är ett högerextremt parti har två mandat i Södertälje kommunfullmäktige och ett i Nykvarn. De senaste åren har partiet förlorat mark till främst Sverigedemokraterna. Marc Abramsson som suttit som partiledare sedan 2006 har mött allt större opposition inom partiet, främst från Daniel Spansk.

Marc Abramsson säger att det tråkigt att Daniel Spansk och de andra tre hoppat av. Men han tillbakavisar kritiken mot hans ledarstil. Skälen bakom avhoppen är att de helt enkelt inte hade stöd i partiet, säger Abramsson.

– Jag känner mig inte i det. Jag skulle vilja påstå att jag är en ganska demokratiskt partiledare. Det är aldrig så att jag tar några beslut över huvudet på mina medarbetare och kör över dem utan det finns alltid en bredd majoritet bakom de beslut vi fattar. Den linje jag driver har jag naturligvis noggrant förankrat och har stöd för, annars skulle jag inte genomföra den, säger Marc Abramsson.

Dagens besked om avhoppen förvånar inte Alexander Bengtsson, journalist på tidskriften Expo, som bevakar högerextrema rörelser.
 
– Jag vet inte hur många gånger som Nationaldemokraterna har splittrats, säger Alexander Bengtsson från tidskriften Expo.

– Partiet bildades som en splittring ur Sverigedemokraterna. Sedan har det varit ett gäng sådana här splittringar. Nästan varje gång har det handlat om Marc Abramssons ledarskap och en kritik mot Marc Abramsson, hur han har lett partiet. Den historieskrivning som Daniel Spansk drar, det är något som jag absolut känner igen, och något som vi på Expo har rapporterat om.

Hur stora är Nationaldemokraterna idag?

– Jag brukar beskriva dem idag som ett lokalt parti i Södertälje och Nykvarn, med ett par enmansrörelser ute i landet, men det är ett väldigt, väldigt litet parti, som ändå har lyckats behålla sina mandat i det senaste valet, säger Alexander Bengtsson.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sverigesradio.se

Cissy Avrin
cissy.avrin@sverigesradio.se