Stora protester mot sociala orättvisor i Israel

1:33 min

I Israel fortsätter stora demonstrationer mot premiärminister Benjamin Nethanyahu och regeringens ekonomiska politik. Protesterna beskrivs som de mest omfattande i landets historia mot sociala orättvisor.

Demonstranterna har bland annat riktat kritik mot att många israeler får betala allt mer för sina bostäder.

Itay Gutler är en av ledarna för protesterna och berättar att rörelsen just nu formulerar en lista med krav till politikerna.

– Det rör sig om alla möjliga aspekter av livet i Israel som bostäder, utbildning och hälsofrågor, säger han.

Det är en omfattande lista, men det är inget fel på självförtroendet bland de unga ledare som ställer krav på regeringen och premiärminister Netanyahu.

– Netanyahu måste lyssna på våra krav och hitta en lösning på problemen, säger Itay Gutler.

I morgon onsdag ska det israeliska parlamentet rösta om en ny lag om bostäder som Itay Gutler och andra i protesrörelsen motsätter sig.

– Den leder till mer privatiseringar inom bostadsektorn och ger inte några alternativ för låginkomsttagare, menar han.

Helgens omfattande demonstrationer med flera hundratusen deltagare har väckt en debatt i Israel om hur man ska placera proteströrelsen på en höger-vänsterskala. Bland demonstranterna finns både lärare, läkare och universitetsstudenter.

Kritik har också riktats mot att rörelsens krav på social rättvisa hittills inte tycks omfatta palestinierna. Itay Gutler menar att frågan om Israels ockupation inte hör hemma i de pågående protesterna.

– Det är inte en inhemsk fråga, konflikten mellan Israel och Palestina måste lösas med helt andra medel.