11-åring kördes av tåget och försvann

2:00 min

En 11-årig flicka blev avslängd från ett SJ-tåg i går kväll när hennes syster var på toaletten. Flickan fick gå av i Kumla och sedan dess är hon försvunnen, enligt Kenneth Johannesson Örebropolisen.

– Vi har pratat med tågmästaren som avvisade henne från tåget. Han säger att det är en flicka som inte säger någonting till honom. Hon tiger bara. Där någonstans har han tagit ett beslut att avvisa henne från tåget. Hon svarar ingenting på hans frågor, annat än att hon ska till Göteborg. Det var allt hon visste. Om det är språkförbistringar eller att hon är skygg kan jag inte uttala mig om, säger Kenneth Johannesson.

Men i det läget tog han beslutet att avvisa flickan i Kumla?

– Det verkar så, ja.

Den 11-åriga flickan gick på tåget i Örebro tillsammans med sin syster i 20-årsåldern.

När konduktören kom för att kontrollera biljetter före Kumla visade det sig att flickan inte hade någon biljett på sig. Hon fick då gå av tåget i Kumla strax före halv åtta på kvällen.

Hennes syster, som ska ha varit på toaletten när konduktören kom - tog kontakt med tågpersonalen två timmar senare och berättade att systern var borta. Men då hade den konduktör som slängde av lillasystern redan gått av sitt pass i Hallsberg.

Torvald Svahn på SJ säger att SJ:s rutiner inte säger att man ska slänga av barn på det här sättet, även om de inte har biljett.

– Nej, självklart inte. Det ska de inte. Man får inte avvisa en minderårig på en station där det inte finns någon som man vet tar hand om dem. Om det har gått till så som det beskrivs här så har vår personal gjort ett misstag, säger Torvald Svahn.

SJ beklagar det som hänt, men flickan är fortfarande försvunnen. Polisen har letat i Kumla hela natten, och också försökt kolla om 11-åringen gått på något annat tåg.

Men än så länge, utan resultat säger Kenneth Johannesson.

– Vi måste göra om samma procedur nu när det är ljust.

Kumla är ju inte så stort och den här flickan borde ju synas om hon står ensam ute mitt i natten. Vad tror ni?

– Hon är skygg, jag tror att hon gömmer sig, säger Kenneth Johannesson.