Mögeldrabbad hyresgäst fick rätt till slut

Pensionären Åke Lexell i Vagnhärad får nu efter mer än 10 års lidande rätt mot det kommunala fastighetsbolaget Trobo i Trosa kommun.

Den lägenhet som Lexell har bott i sen han insjuknade med andningssvårigheter 1989 är drabbad av fuktskador och mögel - men först idag knackade Trobos ledning på Åkes dörr för att erkänna detta.

– Det är glädjande för jag har kämpat i så många år med detta elände, säger Åke Lexell

Lexell hävdar att hans sjukdom med andningssvårigheter är orsakad av gifterna i lägenheten. Men trots otaliga påtryckningar var det först sedan Trosa kommun med hot om böter tvingade Trobo att göra en grundlig underökning som det kommunala bostadsbolaget nu alltså erkänner att det finns allvarliga fuktskador med mögel som följd i lägenheten.

Hyresgästen ska nu få en ny lägenhet, flytten samt mögelsaneringen av hans bohag står Trobo för. Trobo ska sen sanera lägenheten och göra om dräneringen. Sammanlagt 16 lägenheter i två fastigheter ska undersökas eftersom även dom kan vara drabbade - för Trobos del kommer det sannolikt handla om miljonbelopp innan problemen är ur världen. Trobo är också beredd att ersätta Åke Lexell för hans lidande.

– Vi inser ju skadans allvar nu och vi kommer att rätta till det här och göra upp med hyresgästen, säger Lennart Ekerbring, VD i Trobo.