Hosni Mubarak nekar till anklagelserna

1:32 min

Stämningen var spänd utanför polisakademin i Kairo där rättegången mot bland andra förre presidenten Hosni Mubarak hölls.

Ex-presidenten fördes in i rättssalen på en bår och placerades i en bur.

Inför rätta står Mubarak och hans två söner, Gamal och Alaa, även de klädda i vitt och placerade i buren. Rättegången började med att åtalade, advokater och andra registrerade sin närvaro.

– Jag förnekar alla dessa påståenden och anklagelser kategoriskt, sa Hosni Mubarak och även hans söner nekade till anklagelserna.

Stora folkmassor hade samlats utanför polisakademin, både anhängare av den förre presidenten och motståndare. Minst 3000 poliser bevakade den första rättegångsdagen. Förhandlingarna direktsändes i Egyptisk tv och miljontals egyptier ska ha följt sändningarna.

Trots att domaren upprepade gånger fick hejda utspel från advokater var den första rättegångsdagen mindre kaotisk än väntat, säger Rania Al Malky som är chefredaktör för tidningen Daily News Egypt i telefon till TT.

Utgången är svår att sia om och försvarsadvokater sökte febrilt kryphål i juridiska formaliteter— ändå var det som hände i rättegångssalen unikt.

– Det faktum att han var där, att alla kunde se honom på skärmen — det är något mycket historiskt, säger Rania Al Malky till TT.

Ekot-TT