KUMLA

11-åringen återfunnen

En 11-åriga flicka anmäldes försvunnen på tisdagskvällen efter att en konduktören på SJ:s tåg mot Göteborg tvingat flickan att gå av för att hon saknade biljett. På onsdagsmorgonen återfanns hon dock efter att hon sovit hos en privatperson i Kumla.

Den 11-åriga flickan mår alltså bra. Kvinnan i Kumla som tog hand om henne hade enligt polisen inte lyssnat på radio eller tv och kände inte till situationen bakom. På onsdagsmorgonen fick kvinnan i alla fall kontakt med polisen.

Det var på tisdagskvällen som 11-åringen och hennes 22-åriga storasyster reste tillsammans från Örebro till Göteborg. När storasystern var på toaletten kom konduktören och frågade 11-åringen om biljetten. Flickan som inte pratar så bra svenska, kunde inte förklara att det var storasystern som hade hennes biljett, och konduktören tvingade då 11-åringen att kliva av i Kumla.

Inte förrän storasytern kom till Borås anmäldes det som hänt. Hon hade då letat efter sin syster som hon trodde var kvar på tåget.

På SJ beklagar man det som hänt och säger att konduktören agerat helt felaktigt. Torvald Svahn på SJ:s pressjour förklarar att alla som åker tåg måste ha biljett. Men att man självklart inte ska avvisa ett barn utan att ta reda på vem som har hand om barnet. Han beklagar att personalen varit övernitisk.

Enligt Torvald Svahn var det först vid halv tio tiden på tisdagskvällen, i Alingsås, som personalen på tåget fick veta av den äldre systern att 11-åringen var försvunnen. Då hade det varit personalavlösning på tåget i Hallsberg och den nya personalen larmade ledningen. Konduktören som tvingat av flickan i Kumla fanns då inte längre ombord.