"Jag är så förbannad på SJ"

1:47 min

Den 11-åring som varit försvunnen sedan igår kväll, efter att hon fick lämna det SJ-tåg hon åkte med har hittats. Konduktören trodde att 11-åringen inte hade någon biljett och därför fick hon gå av tåget. P4 Örebro har träffat kvinnan som hittade flickan.

– Hon hade ju ingen aning om vad Kumla var, hon visste inte någonting, därför stod hon där nere och grät och hon sa att hon inte hade någonstans att sova, det är klart att man tar hem henne, säger Gabrielle Ehnemark, som hittade flickan.

Kvinnan berättar att det var igår eftermiddag som hon hittade flickan. Hon tog med flickan hem, gav henne mat och bäddade ner henne i soffan.

Några timmar senare drog polisen igång en stor insats för att hitta flickan, något som gabrielle Ehnemark var ovetande om.

Hon säger att hon tänkt kontakta polisen på morgonen och mötte dem när hon var ute för att köpa frukost och nya SJ-biljetter till flickan.

– Jag är så förbannad på SJ. Jag tänker ringa upp högsta chefen på SJ, säger hon.

Ekot har under förmiddagen sökt ansvariga på SJ utan att lyckas. 

Via pressfolk har SJ under dagen uppgett att man gjort bedömningen att flickan, som uppges ha invadrarbakrgund var äldre än elva år och att konduktören haft svårt att kommunicera med henne.

Konduktören har nu tagits ur tjänst och i övrigt vill SJ avvakta en egen utredning om vad som skett.

Madeleine Leijonhufvud är professor i straffrätt.

– Vi har ett brott som heter framkallande av fara för annan som man skulle tycka att det här verkligen handlar om, för det är klart att barnet har hamnat i en farlig situation, men för det krävs att det ska vara livsfara, fara för svår kroppsskada eller allvarlig sjukdom, säger Madeleine Leijonhufvud.

Hon säger också att barnet hade rätt att vara kvar på tåget och att det kan finnas ett brott mot ett avtal och att det kan medföra följder.

– Dessutom borde det finnas ett personalansvar för en SJ-anställd, säger Madeleine Leijonhufvud.