Isæus-Berlin tar ställning för Näcken

3:07 min

Meta Isæus-Berlin har gått en mycket uppmärksammad väg från objekt och installationer till måleri. I sommar ställer hon ut på Olle Nymans ateljé i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm.

Skulptören Olle Nyman levde och verkade fram till 1999 och var bland annat professor på Konsthögskolan i Stockholm under 1950- och 60-talet. Sedan 2007 är hans hus och ateljé i Saltsjö-Duvnäs museum och konsthall. Meta Isæus-Berlin hör till dem som träffade Olle Nyman.

– När jag fick frågan sa jag ja omedelbart, eftersom jag har mött Olle Nyman och jag tyckte att han var så otroligt trevlig. Han stod för en fin atmosfär, att man ska dela med sig av lärdomar och mat och kaffe. Han stod för ett slags hjärtlighet, en gammaldags frikostighet. Det är roligt att kunna återgälda det. Jag kommer ihåg hans skulpturer, han visade hur han arbetade. Jag kommer ihåg hans händer, enormt stora. Allt det där var underbart för en artonåring som just skulle kasta sig in i konsten.

Det som Meta Isæus-Berlin visar i sin utställning är det slingrande, berättande måleri som hon inledde 2004 efter flera år av installationer, där motiven ofta är vardagliga men där ytorna öppnar för hisnande perspektiv och naturens mystiska underströmmar.

– Själva utställningen heter ”Lockrop och dess efterskalv”. Jag var ute efter vad som driver oss att agera. I ”Systrarna går igenom nattens händelser” har det hänt någonting, någon har agerat.

– Dansen (”La dance a la ville”) har en speciell historia, som handlar om att jag såg Renoir. Jag tyckte att det verkade som att han hade mest glädje av att måla klänningen. Han har inte gått in på hur det känns att dansa, han har en rätt kall syn på dem som dansar. Han vill att alla känslor ska ligga i klänningen. Jag gick in på hur det känns att dansa och försöka måla alla de känslorna. Det är vad som sedan utmynnar i ”Näcken på nära håll”.

– Jag tyckte det var roligt med Näcken, att göra honom aktuell igen. Han har förlöjligats, förtjockats och förfulats. Men egentligen var han kvinnornas enda ursäkt. Männen har haft huldror, skogsrån, sirener, sjöjungfrur. Det finns inget slut på ursäkterna för att uppföra sig illa. Man har velat avväpna näcken, han är ju farlig, får folk att släppa på sina sociala koder. Han har förlöjligats just för att han ska bil mindre farlig.

Meta Isæus-Berlins utställning ”Lockrop och dess efterskalv” visas i Olle Nymans ateljé i Saltsjö-Duvnäs till den 14 augusti. Dessutom kan man se Meta Isæus-Berlin bland stipendiaterna på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.