Åmål

Klimatet tvingar människor att fly

1:26 min

Klimatförändringarna de närmaste 100 åren kan förändra människornas liv över hela världen. De kommer att fly långa sträckor på grund av klimatet.

Dag efter dag får vi nyhetskonsumenter höra om den värsta torkan på 60 år i Afrika. Miljoner människor kan dö av svält.

Frilansjournalisten Shora Esmailian har just kommit hem från Egypten där hon har studerat torkan längs Nilen. I veckan föreläste hon på Ung Vänsters sommarläger utanför Åmål.

– När öknen äter upp jordbruksmarken eller när hela byn är bortsköljd, innebär det att människor kommer att flytta på sig ännu längre bort än till grannländerna. Det kallar jag klimatflyktingar som inte har någon flyktingstatus i världen. Man bör se över hur man ska hantera människor som inte har ett hem att återvända till, säger Shora Esmailian som planerar att komma ut med en bok under hösten 2012 om klimatflyktingar.

Torkan på Afrikas horn drabbar 12 miljoner människor som flyr till grannländerna. Shora Esmailian har också rest i Pakistan under översvämningarna och ett problem är att så få förstår varför det blir klimatkatastrofer:

– Folk var väldigt fattiga. Många är outbildade och vet inte varför det bli översvämningar. Frågar man varför , svarar de att det är Gud och att det är ett straff för människors synder, säger Shora Esmailian.

Forskarna varnar för att klimatet blir allt varmare och det beror mycket på västvärldens koldioxidutsläpp. Det innebär fler naturkatastrofer. Finns det något hopp?

– Jag finner mitt hopp i den arabiska våren. Efter att ha varit tre månader i Egypten i vår finns det ett hopp i att människors kraft kan förändra. Kan man störta Mubarak som var en korrupt diktator och som satt i 30 år – då kan folket fortsätta vidare och förändra mer, säger Shora Esmailian.