Linde ny partiledarkandidat för Vänsterpartiet

2:01 min

Kampen om partiledarposten hos Vänsterpartiet tätnar för i dag träder partiets utrikespolitiska talesman Hans Linde fram som ny kandidat.

– Jag har bestämt mig för att jag vill stå till medlemmarnas förfogande i Vänsterpartiet när man nu runt om i landet diskuterar och funderar på vem som ska leda partiet efter vår kongress i januari. Att ta ställning till en sådan här fråga, om man ska kandidera eller inte till en partiledarpost, är ingenting man bestämmer över en kafferast. Det har varit en process där jag har funderat, lyssnat på partimedlemmar som jag litar på och mina nära och kära. Jag har landat i att jag vill stå till medlemmarnas förfogande och att jag säger att jag väldigt gärna skulle vilja bli partiledare, säger Hans Linde.

Hur ser du på dina chanser?

– Jag hade inte valt att kandidera om jag inte trodde att jag hade goda chanser. Jag märker att det finns ett tryck från Vänsterpartiets medlemmar att man vill ha förändringar, man vill ha en föryngring av partiledning och jag tror att jag därför har goda chanser, säger Hans Linde.

Den 32-årige kandidaten Hans Linde är född i Skåne men riksdagsledamot för Göteborg och Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen.

Han är utrikespolitisk talesman och skulle han bli vald på partikonferensen i januari blir han den första öppet homosexuella partiledaren för ett svenskt riksdagsparti någonsin. Men han är inte ensam om att kandidera till partiledarposten.

Jonas Sjöstedt, tidigare ledamot i Europaparlamentet, har redan ställt upp liksom Ulla Andersson, vice gruppledare i Vänsterpartiet.

Samtidigt är den nuvarande partiledaren Lars Ohly inte redo att lämna posten ännu, då han har ställt upp till omval.

– Lars Ohly är en duktig partiledare som jag har jobbat väldigt nära de senaste åren. Han har väldigt många starka sidor men jag tror också att Vänsterpartiet nu är i ett läge där vi behöver ett brett förändringsarbete som handlar om politik, om organisation och kommunikation. Det förändringsarbetet behöver också inkludera en ny partiledning, säger Hans Linde.

Du vill förnya Vänsterpartiet utan Lars Ohly?

– Jag tror att Lars Ohly kommer att spela en viktig roll för vänstern under lång tid framöver men om vi ska klara utmaningen med ett brett förändringsarbete så tror jag att vi behöver titta på partiledningen, se hur vi kan förnya och föryngra den partiledning vi har i dag, säger Hans Linde.