Facket på SJ: Konduktören gjorde rätt

Facket på SJ och företagsledningen har hamnat på kollisionskurs efter den omtalade avvisningen av en 11-åring från ett tåg i förrgår. SJ har sagt att det finns regler om att barn inte får tvingas av tåget på det sättet, men fackförbundet Seko säger att konduktören som avvisade 11-åringen från gjorde rätt. Nu kommer även nya uppgifter från 11-åringens syster om att de köpt tågbiljetterna av samma konduktör som senare avvisade flickan från tåget.

I dag torsdag anklagas SJ för populism i ett pressmeddelande av fackförbundet Seko.  Enligt facket skyller allt ansvar på konduktören utan att ha alla fakta på bordet.

–  Jag tror att personen som har gjort det här har gjort en bedömning, och då när man gör den bedömningen så är det rätt bedömning, Lennart Jansson, huvudskyddsombud på SJ Seko, som har varit i kontakt med den kvinnliga konduktören.

Ingen som facket har talat med säger sig ha sett de avvisningsrutiner som SJ i går onsdag ska ha lagt ut på sitt intranät.

– Där har vi olika uppfattning och viktigt nu är att vi som företag hjälper våra medarbetare att klara sådana här svåra situationer på ett bra sätt framåt, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationschef på SJ

Men enligt Lennart Jansson på Seko har konduktören gjort rätt bedömning där och då på tåget.

Han vill också poängtera att flickan inte blivit avkastad rent fysiskt, utan gått av "frivilligt på uppmaning av personalen".

Han anser också att SJ:s regler för avvisning är för teoretiska och svåra att genomföra i praktiken.

– Framgent så får man väl ringa till polisen så får polisen komma och ta hand om de här personerna, säger Lennart Jansson, huvudskyddsombud på SJ Seko till P1-Morgon imorse.

Samtidigt kommer nu nya uppgifter om den 11-åriga flicka som avvisades från tåget i Kumla. I en intervju med P4 Örebro säger 11-åringens storasyster, som var med på samma tåg, att hon köpte en biljett till sig och den 11-åriga lillasystern av den konduktör som senare avvisade 11-åringen från tåget.

Gabrielle Ehnemark, som tog hand om flickan i Kumla, är idag kritisk till fackets försvar av konduktören.

– Det är inte klokt. Jag tycker inte alls att de gjorde rätt. Jag tycker fortfarande inte att man ska säga att en person ska gå av tåget om hon inte hittade sin biljett. Då tycker jag att man istället ska be om legitimation och skicka en räkning till henne, eftersom hon inte hade några pengar på sig. Ska det vara så svårt?, säger Gabrielle Ehnemark.