Populär presidentkandidat hoppar av i Irland

1:48 min

Irland går till presidentval i oktober. En av de mer populära kandidaterna i det katolska landet är öppet homosexuell, vilket hade varit svårt för inte så längesedan. Men nu hoppar han av kampanjen, efter avslöjanden om att han har försvarat en vän som begått ett brott.

David Norris utsikter att bli Irlands nye president såg goda ut. En opinionsundersökning i juli gav honom 42 procent av väljarstödet. Det är ett högt stöd för en öppet homosexuell kandidat i det katolska Irland, där det var kriminellt att vara homosexuell ända fram till 1993. David Norris ledde själv kampanjen för avkriminalisering. 

Men ett brev som han skrev för fjorton år sedan blev för svårt att hantera för honom, och han väljer nu själv att kliva av som kandidat. 

Brevet gällde en israelisk man, som varit David Norris partner, och som dömdes för ett sexuellt övergrepp mot en 15-årig pojke.

Norris, som då satt i överhuset, skrev ett brev till domstolen på sitt officiella brevpapper, och vädjade om en mild bedömning av brottet. Brevet blev känt alldeles nyligen, David Norris hävdar själv att han glömt bort det hela efter så många år.

Men nära medarbetare till honom har sagt sig vara oroliga för att han medvetet förtigit det, och när David Norris förstod att stödet för honom var vikande och att det kunde bli mer skriverier inför valet, backade han ur.

Men enligt Irish Times tog Norris inte avstånd från att han skrev brevet, eftersom han fruktade att partnern då skulle ta livet av sig, men han beklagar att han själv visade så liten förståelse för offret, alltså pojken.

Hans beslut väcker blandade reaktioner. Vissa menar att det var det enda att göra i det här läget. Andra anser att väljarna borde ha fått sista ordet.

Presidentvalet i Irland hålls i oktober. Den nuvarande presidenten, Mary McAleese, lämnar posten. Presidenten har ingen verklig makt, utan har främst en representativ roll.

När han avgick sa David Norris att han trots allt är stolt över att hans kampanj visat att det numera är möjligt för homosexuella att kandidera till landets högsta post.