Brundtland talade på begravning av terroroffer

5:17 min

Idag och imorgon begravs de flesta av alla de som dödades i attentaten i Norge. En av dem som Breivik ville döda under massakern på Utöya var den tidigare statsministern Gro Harlem Brundtland. Hon talade idag i Stavangers domkyrka i samband med begravningen av en av de unga som miste livet.

Gro Harlem Brundtland hade svårt att hålla tillbaka tårarna under sitt tal på den 16-åriga Marianne Sandviks begravning.

Brundtland som hade besökt ungdomsmötet på Utöya beskrev den glädje och entusiasm som hon hade mötts av där och om det ohyggliga och meningslösa i massakern som skedde några timmar senare.

77 människor dog i de båda terrorattentaten den 22 juli. I efterhand har det kommit fram att Gro Harlem Brundtland var en av gärningsmannens tänkta offer.

Samtidigt har nya förhör hållits med gärningsmannen Anders Behring Breivik. Enligt den norska polisen är det nu fråga om konfronterande förhör om attackerna. Gärningsmannen erkänner att han har utfört dem, men inte att det han gjorde är straffbart.

Enligt vad försvarsadvokaten säger till norska medier har Anders Behring Breivik under planeringen av dådet rest runt till ett tjugotal länder. Däremot vägrar han säga om han har haft några medhjälpare.

Medan gärningsmannen är intresserad av vilket genomslag dåden har fått i massmedia så sa Gro Harlem Brundtland i sitt tal att det är tydligt att Norge har enats i sorgen och att det är viktigt att landet står emot de krafter som hotar demokratin.

– Vi har mött varma ord, sa Brundtland, men det är och förblir så oändligt sorgligt att Mariannes liv och drömmar så brutalt rycktes bort.