Turkiet pressas från flera håll i Syrienfrågan

2:10 min

Våldet i Syrien fortsätter trots fördömandet i FN:s säkerhetsråd. För politikerna i grannlandet Turkiet är oroligheterna i Syrien ett svårt dilemma och de pressas nu både av en kritisk hemmaopinion och från omvärlden.

– Det är naturligtvis med stor spänning som Turkiet följer utvecklingen. Medierna är väldigt kritiska mot vad som sker i Syrien men också kritiska mot regeringens alldeles för mjuka linjen mot Assadregimen, säger den svenskturkiska journalisten Yavuz Baydar.

I takt med att krisen i Syrien har förvärrats har uttalandena från Turkiet blivit allt svagare och mer avvaktande, trots tidigare varningar från både premiärminister Erdogan och utrikesministern Davatoglu.

Men Yavuz Baydar, tror att den turkiska regeringen mycket snart måste höja tonläget mot regimen i Damaskus.

– Vi ser ännu inte tecken på en brytning mellan Damaskus och Ankara men tålamodet börjar ta slut, säger han.

Enligt Yavuz Baydar kör Turkiet just nu ett dubbelspel och för både samtal med Assadregimen och oppositionen i Syrien. Och för Turkiet står mycket på spel eftersom man det senaste decenniet jobbat hårt på att förbättra relationen med den viktiga grannen i söder.

– Turkiet har satsat både ekonomiskt och politiskt på Assadregimen under de senaste åren, säger Yavuz Baydar, svenskturkisk journalist och kolumnist på tidningen Todays Zaman.

Turkiet är Syriens främsta handelspartner och de delar en lång gemensam gräns där det under sommaren strömmat flyktingar från Syrien in till Turkiet.

Regeringen Assad är numera också en pålitlig part när det gäller den känsliga frågan om kurdernas roll i regionen. Båda länderna har stora kurdiska minoriteter och risken är att om Syrien faller får Turkiet se ännu en självständig kurdisk region på andra sidan gränsen.

Samtidigt som de turkiska politikerna går en svår balansgång, finns det tecken på att omvärlden gärna skulle se att just Turkiet ska öka trycket mot Syrien.

För Alexander Atarodi, analytiker på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är detta ett en förhoppning utan grund och ett tecken på desperation från det internationella samfundet.

– För mig är det ett tecken på att omvärlden saknar verktyg i Syrienfrågan. Därför lägger man detta på Turkiet och vill att landet ska pressa Syrien, vilket inte är trovärdigt, säger Alexander Atarodi, forskare med inriktning på Mellanöster på FOI.