Många irakiska flyktingar stöttar al-Assads regim

2:18 min

För många syrier står president al-Assad för stabilitet och trygghet. Till exempel har de som flytt till Syrien från krigets Irak fått den syriska regimens beskydd. 

Sveriges Radios reporter Duraid al-Khamisi hälsade på hemma hos en irakisk familj, som flytt förföljelser i hemlandet Irak och som nu oroar sig för att al-Assads regim ska falla.

Meis rör sig barfota över det slitna kakelgolvet. Hon sätter sig på en madrass under en takfläkt, som surrar och surrar utan att göra rummet ett dugg svalare. Äldsta dottern Sara kommer med en bricka stenugnsbakat bröd, en saltad fårost och en kanna sött te.

De är mandeér, en grupp som följer Johannes döparen, och de berättar att familjen flydde Irak sedan extrema islamister hotat dem: Antingen blir ni muslimer eller så lämnar ni landet. Annars dör ni. Så familjen flydde Irak och kom till förorten Jeramanah i Damaskus utkanter, där majoriteten av invånarna här är kristna eller druzer.

– Den enda som tagit emot oss är Bashar al-Assad, under hans vingar är vi trygga. Om något händer honom, kommer vi att krossas, säger Meis.

När våldet i Irak var som värst, flydde en miljon irakier till Syrien. Det har gått bra för många av dem, berättar Sara. Men hon själv är 18 år och har inte gått i skolan sen familjen lämnade Irak för sju år sen. Nu jobbar hon i en liten klädbutik, och tjänar motsvarande ungefär 700 svenska kronor i månaden.

– Folk kommer att lämna Syrien, och jag tror inte att landet blir vad det en gång har varit.

Pappa Razak kommer hem från jobbet. Han är en kraftigt byggd man, med grå mustasch och finkammat hår. Efter tio timmars jobb är han sliten, och slänger sig ner bredvid sin fru.

Jag frågar Razak vad han tycker om att militären attackerat civilbefolkningen i Syrien. Han svarar att presidenten har rätt att använda våld mot våldsamma demonstranter. För han tror att många demonstrationer har varit våldsamma.