Extra svårt att förutspå vädret i sommar

2:25 min

Om du har tyckt att vädret inte alltid har stämt med prognosen den här sommaren kan du ha haft rätt. Det har nämligen varit extra svårt att förutspå vädret.

Enligt Fredrik Linde, prognoschef på SMHI, är det alltid lite svårare att förutspå vädret på sommaren eftersom det kan gå snabbt när moln växer till sig så att de leder till regn och åska. Och just i år har det varit extra svårt.

– Vi har haft en period under juni, juli med ganska ostadigt väder eftersom vi legat i en zon mellan svalare luft i väster och lite varmare luft i öster och i den här zonen har det varit mycket åska och regnskurar och de har vi haft lite svårare att placera, säger Fredrik Linde.

Utslaget över hela året har SMHI haft rätt i 83 procent av sina prognoser för ett dygn framåt.

Under sommaren har det dessutom varit lite sämre. Det är en bit från målet som regeringen har satt upp, vilket är 85 procent korrekta prognoser. Något som SMHI fick kritik för i våras.

Men Fredrik Linde tror att de kommer att nå upp till målet, trots att träffsäkerheten faktiskt har försämrats de senaste åren.

– De här två sista årens ganska kalla och snörika vintrar har gjort att vi ligger ganska stadigt kring de här 83 procenten. Tidigare har vi haft en väldigt positiv trend under många, många år men just det ostadiga vädret med skurar och de här kalla vintrarna har varit något svårare att  prognostisera.

För att bli bättre ska datorkapaciteten förbättras och arbetsmetoder ses över. SMHI ska också försöka att bli tydligare på att redovisa hur säker prognosen är.

– Just nu när vi vet att vi har ostadigt väder med mycket skurar kan det vara en vits att förtydliga vad som är den mest troliga prognosen men samtidigt tala om sannolikheten för mer nederbörd i det här fallet, säger Fredrik Linde.