Jobbsiffror pressar Obama inför presidentvalet

1:30 min

Nya jobbsiffror i USA i veckan visade en långsam ökning av sysselsättningen och fortsatt hög arbetslöshet. Siffror som inte är bra för en president som vill bli omvald.

I USA är det en vanlig refräng att under de senaste femtio åren har ingen president blivit återvald om arbetslösheten varit högre än 7,2 procent. Nu ligger den på drygt 9 procent.

Obama, som fått hård kritik, också av sina egna, för att göra fel, eller för lite, för att stärka ekonomi och sysselsättning har tvingats på defensiven i flera månader i debatten om det så kallade lånetaket.

Nu handlar alla signaler om att ta kommandot i jobbfrågan. En fråga som är viktig för alla väljare, inte minst för dem som röstar med demokraterna.

En genomgång i Washington Post av vilka idéer Obama överväger att lägga fram, innehåller till exempel förslag om skattesänkningar för arbetsgivare som nyanställer, ökade investeringar i grön energiproduktion och skattenedsättningar för företag som går över till förnybara energikällor, särskilt vindkraft.

Ett förslag för att lätta bostadskrisen, skulle vara att Fannie Mae och Freddie Mac, de båda bolåneinstitut som regeringen tog över i finanskrisen, skulle hyra ut de fastigheter som de övertog när folk inte kunde betala sina lån. I stället för att försöka sälja fastigheterna till underpris.

Obama och hans parti har länge talat om att bygga bättre infrastruktur i USA, också för att skapa arbetstillfällen. En annan idé med dubbla syften är att rusta upp landets nedgångna skolor.