Nekad jobb för föräldraledighet

1:23 min

När Elias Svensson berättade att han planerade att vara föräldraledig fick han plötsligt inte chaufförsjobbet han säger att han hade blivit lovad. Nu har han anmält arbetsgivaren Posten Logistik till Diskrimineringsombudsmannen.

– Jag fick en anställning som började i januari detta året. Den varade till september ut och skulle bli förlängd också efter det, säger Elias Svensson.

Men så hade Elias Svensson och hans chef ett möte inför förlängningen av hans anställning. Elias berättade att han tänkte vara föräldraledig från och med i höst och minst fram till nästa sommar, och då menar han att det plötsligt lät annorlunda.

– Så sa han ju så att Posten anställer inte folk för att vara lediga. När vi anställer folk är det för att de ska jobba, säger Elias Svensson.

Vad tänkte du då?

– Jag blev ju helt ställd. Att han bara säger nånting sånt, varför säger han det rakt ut?

Mats Ståhlgren på Posten Logistik säger att han ser allvarligt på att de har blivit anmälda till DO.

– Vi tycker att det är positivt att man hjälps åt i en familj och delar på ledigheten.

Hur kan ni ha blivit anmälda då?

– Det pågår en utredning och då vill jag inte gå in och kommentera i det här enskilda fallet, utan jag vill avvakta och se vad DO kommer fram till., säger han

Elias Svensson har börjat köra lastbil för ett annat företag, men om tre veckor blir han arbetslös.

– Det är inte så jävla kul, säger han.

Han hävdar att flera av hans tidigare kollegor också har fått problem när de velat vara föräldralediga från sina chaufförsjobb.

– Dels hoppas jag att fler ska anmäla, dels tycker jag att de ska betala skadestånd, för de ska inte behandla folk så.