BORÅS

Petzäll polisanmäld för att inte betalt taxiresa

1:24 min

Sverigedemokraternas riksdagsledamot William Petzäll från Borås har åter hamnat i blåsväder. I förra veckan åkte han taxi - utan att betala. Petzäll hävdar att det hela är ett missförstånd, men har nu polisanmälts för den uteblivna betalningen.

Taxichauffören Gunsan Emanuelsson-Andersson är inte imponerad av Petzälls uppförande.

– Jag tycker det är fruktansvärt att en person som sitter i den ställningen beter sig på det viset. Vad ska då alla Svenssons tycka och tro och göra?

Det var förra onsdagen som riksdagsledamoten William Petzäll beställde taxi från Kinna till en adress i Örby. Väl framme på den aktuella adressen visade det sig att Petzälls kontokort inte fungerade, kortet var nästan avbrutet. Och han hade inte heller några kontanter att betala resan med.

– När man har ett så trasigt kort och ska åka taxi, så ser man till att ha kontanter utifall att.

Betryggande med riksdagsman
När Gunsan Emanuelsson-Andersson fick kundens namn kände hon igen honom. William Petzäll gjorde då klart att han satt i riksdagen. Trygg i att den kontantlöse kunden var riksdagsman gjorde de upp om att hon skulle komma och hämta pengarna två dagar senare. Men inte heller då blev det någon betalning, eftersom William Petzäll hade lämnat Örby och åkt till Borås. Återigen lovade Petzäll att betala men när det hade gått ytterligare sex dagar utan att skulden reglerats ringde Gunsan Emanuelsson-Andersson upp igen.

– Då sa jag "Jag måste göra en polisanmälan eftersom du inte betalar", och då klickade han mig. 

Det handlar trots allt bara om 95 kronor. Är det verkligen något att bråka om?

– Pengarna är väl ingenting om det händer en gång, men om vi inte markerar så kan ju alla göra så, och då får vi ju köra gratis.

Petzäll tar lätt på anmälan
William Petzäll säger till P4 Sjuhärad att det handlar om ett missförstånd.

– När jag skulle genomföra betalningen så fungerade inte hennes kortcentral. Jag erbjöd mig att vi kunde åka in till Kinnas central för att ta ut kontanter, men då sa hon att hon skulle åka förbi nästa gång hon var i närheten och få pengar. Men när hon kom dit var jag inte kvar längre, så vi missade varandra.

I vintras tog du time out efter att ha blivit omhändertagen av polisen, borde inte du vara mån om att göra rätt för dig efter en sådan händelse?

– Jo absolut, men samtidigt så händer det mycket med jobb hela tiden och det här blev bara ett olyckligt missförstånd.

Hur ser du på polisanmälan?

– Jag tar ganska lätt på den.

Trots det som hänt tidigare?

– Ja, det beror ju givetvis på vad polisanmälan har för karaktär. Den här är ju ganska simpel, så jag kan inte göra annat än ta ganska lätt på den faktiskt.

William Petzäll säger att han nu tänker betala tillbaka pengarna.

Pressekreteraren håller Petzäll bakom ryggen

Sverigedemokraternas pressektreterare Linus Bylund håller William Petzäll bakom ryggen och säger att detta inte är något som oroar partiet. Han menar att ingen skugga ska falla över honom i den här affären.

Att Petzäll blivit polisanmäld bara ett halvår efter det att han blivit omhändertagen av polisen för fylla, tycker Linus Bylund inte är något problem. Omhändertagandet är sedan länge utagerat och glömt säger han.

– Jag tycker han har visat prov på mycket gott omdömme i det fallet när han tagit hand om sina problem och varit öppen med sina problem. De är sedan länge borta ur hans liv och detta har inget med det här att göra, säger han.

Precis som William Petzäll tar Linus Bylund lätt på polisanmälan och menar att vem som helst kan polisanmälas för vad som helst. Partiet kommer inte bry sig om polisanmälan.

– Det är först när en dom faller som det är intressant, säger han.