Nervositet bland privatspararna efter börsfall

2:13 min

Börsfall är numera inte bara en fråga för finansfolk utan även privatpersoner. Ett kraftigt fall på börsen påverkar privatekonomin. Men Peter Gayland från Uddevalla tar det hela med ro.

– Det är inte så roligt men jag tror på sikt att aktierna kommer att stiga mer än annat sparande.

Också Annika Larsson och Billy Hildersson, båda från Gävle, ser det hela med distans, medan Monika Karlsson från Uddevalla tar börsoron på större allvar.

– Det är mycket oroligt. Det ena drar med sig det andra. Det börjar i de små länderna och sedan drar det med sig USA och när väl USA går under så går hela världen under.

Sanningen ligger någonstans däremellan. Ett kraftigt börsfall påverkar räntor och den enskildes privata sparande. Så privatekonomernas råd är att man ska ta sig en ordentlig funderare. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, berättar att många sparare hör av sig till banken nu.

– Visst finns det en nervositet som man kan märka.

Vad säger ni till småspararna?

– Vi säger att det är väldigt bra att man hör av sig och tittar över sitt sparande och hur man har fördelat det. Man måste fundera på vad som är planen för sparandet och när man vill ha tillgång till sina pengar. Pengar som man behöver under det närmaste året ska man egentligen aldrig ha placerat på aktiemarknaden.

Ingela Gabrielsson berättar att under hela sommaren har tendensen varit klar. Privatspararna har i hög grad redan börjat flytta sitt sparande från riskfyllda placeringar som aktier till mer trygga sparformer som räntefonder. Men i dagsläget finns ingen aktuell statistik över reaktionen på senaste veckans börsfall.

Även räntorna påverkas. Idag sjönk de längre räntorna något och det kan få till följd att Riksbanken måste tänka om helt i sin tänkta räntebana i höst med bara stigande räntor. Det menar i alla fall Tomas Pousette som är chefsekonom på SBAB Bank.

– Just nu så finns det säkert en öppning för sänkningar av längre bundna boräntor, så om man väntar på ett sådant tillfälle så tror jag att man ska vänta ett tag och se tills ränteförändringar sker, säger Tomas Pousette.

Fastighetsmarknaden har varit stabil under året. Men erfarenhetsmässigt påverkar ett börsfall bostadspriserna. Köparna avvaktar och på marknaden hopas objekt som är till salu. Det tar längre tid att sälja och då är prisfallet igång. Det menar i alla fall Lars Engelbert, fastighetskonsult med månårig erfarenhet av fastighetsbranschen.

– Har man möjlighet och råd, som jag tror att många i dag har trots en sådan här nedgång, så ska man bo kvar och behöver då inte göra så stora förluster.