Självcensur i ryska tv-kanaler

3:10 min

Ryssland står inför två stora val under de närmaste sju månaderna – parlamentsval i december och presidentval i mars nästa år. Och de som nu har makten kan vara rätt säkra på att deras argument och version av verkligheten är den som kommer att synas i rysk tv.

Rysk television i Kremls ledband.

– De behöver inte säga något till någon. Alla förstår precis vad de ska göra, det är det som är tragedin, säger en av de mest kända radioprofilerna i Moskva, Sergej Buntman, på radiostationen Moskvas Eko.

Han är kritisk till det som har hänt med rysk television, en utveckling som han anser startade 2001 när den då oberoende tv-stationen NTV anklagades av myndigheterna för skattebrott och därefter togs över av det statskontrollerade Gazprom.

Den unga generationen journalister har utbildats och växt upp i den atmosfären, säger Buntman:

– En hel generation av journalister förstördes av det som hände, det var en tragedi för journalistiken, yrket blev oprofessionellt.

Ingen av de tv-journalister jag sökt har velat bli intervjuade om det här, men en av de mest kända tv-profilerna på Kanal 1, uttalade sig för ett par månader sedan för nyhetsbyrån Reuters och sade då att självcensuren nu är på en högre nivå än någonsin.

Den statliga censurbyrån från sovjettiden finns ju inte längre, men det finns andra sätt att kontrollera vad som sägs.

– Det finns nästan inga tv-bolag som är vintbringande. De är beroende av reklam, och reklamplats köps av affärsmän. De vågar inte samarbeta med tv-bolag som är kritiska mot de lokala myndigheterna, speciellt i provinserna, säger Fjodor Lukjanov, chefredaktör för tidskriften ”Russia in Global Affairs”.

Lukjanov säger också att på de största tv-kanalerna är cheferna själva en del av maktstrukturen.

Övriga massmedier, tidningar och radio är inte alls på samma sätt kontrollerade, makthavarna bryr sig egentligen bara om det som sägs och syns i tv.

Och förklaringen är enkel:

– Ryska maktahavare är väldigt primitiva – de ser bara tv. Den som äger tv äger landet.

En opionionsmätning visar också att 80 procent av ryssarna hämtar sina nyheter från tv, och de tre största tv-kanalerna ägnar i stort sett en tredjedel av sina nyhetsprogram till att rapportera om vad president Medvedev och premiärminister Putin gör och säger.

Och förra veckan fick vi ett tydligt exempel: när ryska UD gjort sitt första riktigt skarpa uttalande mot regimen i Syrien, då svämmades plötsligt de ryska tv-nyheterna över av inslag om Syrien.

Susanne Rhodiner, Moskva