Lars Ohly välkomnar konkurrens i Vänsterpartiet

2:23 min

Vänsterpartiets Lars Ohly har utmanats av tre kandidater som vill ta över partiledarposten. Även om vägen mot nästa partiledarkandidat kanske kommer att omgärdas av fler diskussioner än tidigare, så är en öppen valkampanj mellan partiledarkandidater i centerpartistisk stil inte något för Vänsterpartiet.

– Vi har fått sådana signaler från medlemmar som har efterfrågat att vi kanske skulle pröva det. Vi kommer nog att vara ute lite mer i distriktsorganisationerna och ha mer diskussioner än tidigare men vi kommer inte att efterlikna Centerpartiets process fullt ut.

Vänsterpartiets medlemmar kan nominera kandidater fram till den 5 oktober. Hittills har tre utmanare till Lars Ohly dykt upp. Riksdagsledamot Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson, som är Vänsterpartiets ekonomiska talesperson, och nu också partiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde. En konkurrens som Ohly säger sig välkomna.

– Jag tycker att det känns bra. Jag har sagt redan från början, redan innan jag hade någon motkandidat att jag gärna såg det och när jag fick en ville jag se fler. Det är på gång nu och det känns bra att vi har den här öppna processen.

Elise Norberg Pilhem, som sitter i Vänsterpartiets valberedning, tror på en öppen process, men inte i stil med Centerpartiet, som har presenterat  tre personer som öppet kan driva kampanj bland sina medlemmar.

Valberedningen kommer själv inte heller att föreslå att ordförandeposten delas på två. För det krävs stadgeändringar.

– Jag vill avvakta och se vad kongressen säger. Men vi kommer inte från valberedningens sida att lägga fram förslag på ett namn för våra stadgar säger att vi ska ha en partiordförande, säger Elise Norberg Pilhem.

Delat partiledarskapat, enligt Miljöpartiets modell, är ingenting som Lars Ohly själv tror på. Trots flera utmanare, vikande opinionssiffror och dåliga val så känner han sig populär.  Motgången för partiet är ett resultat av ett slags "kollektivt misslyckande”.

– Nu måste vi diskutera allt som vi tillsammans kan göra för att få Vänsterpartiet att bli starkare.

Hur populär är du i Vänsterpartiet just nu?

– Jag känner mig väldigt populär. Det finns ingen kritik mot mig som person utan det är mer en fråga om en nytändning.

Men du utmanas från tre olika håll. Hur populär är du egentligen?

– Jag är väldigt populär i Vänsterpartiet men det är inte säkert att alla vill ha mig som ordförande för det.