Obama: de positiva siffrorna räcker inte

1:38 min

I USA kom i dag de viktiga sysselsättnings- och arbetslöshetssiffrorna. Och efter en närmast katastrofal vecka på New York-börsen, steg den inledningsvis rejält. Men trots att jobbsiffrorna gick rakt emot de dystra förväntningarna och landade på en bra bit över hundratusen, så räckte det inte för att i grunden lugna den oroliga marknaden. När börserna i USA stängde låg Dow Jones på plus 0,5 och Nasdaq på minus 0,9.

Det räckte inte heller för att få president Barack Obama att tala om bättre tider.

– Vi måste skapa ännu fler jobb varje månad, för att kompensera för de åtta miljoner som går förlorade i finanskrisen, sade USA:s president Barack Obama.

När president Obama rätt så lågmält kommenterade fredagens jobbsiffror underströk han det som alla andra här också påpekar: de visserligen positiva siffrorna räcker inte.

Det behövs mer än de 117 tusen arbetstillfällen som tillkom i juli, det behövs en större sänkning av arbetslöshetssiffran än från 9,2 procent till 9,1.

117 000 nya jobb var bättre siffror än väntat och det var också positivt att siffrorna för maj och juni skrevs upp ordentligt. Men för att det ska bli en verklig och avgörande ökning av sysselsättningssiffrorna krävs att minst 125 000 nya jobb tillkommer per månad, helst betydligt fler.

För det krävs 250 000 nya jobb varje månad för att arbetslösheten i USA ska gå ner på ett övertygande sätt, med hela procentenheter istället för med enbart tiondelar.

Åtta miljoner arbetstillfällen har försvunnit här i landet i och med den globala finanskrisen. Två miljoner av de jobben har återskapats, men hela sex miljoner återstår. Och det är bara för att komma i kapp.

Bakom siffrorna finns miljoner amerikaner som drar in få eller inga pengar, som därför håller i det lilla dom har. Som inte vågar konsumera, eller helt enkelt inte kan köpa varor och tjänster. Det i sin tur pressar dem som producerar dessa varor och tjänster, som i sin tur inte vågar nyanställa.

En ond cirkel som dagens siffror inte räcker till för att bryta.