Nedgraderingen har liten effekt på Sverige

1:36 min

I natt kom det historiska beskedet att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänker betyget för världens största ekonomi USA. Ett beslut som inte förvånar Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken.

– En av orsakerna till att man valt att nedgradera är att man bedömer, efter det som har hänt den senaste tiden, att den politiska basen för att nå tillräckligt långt med budgetnedskärningarna i USA är väldigt smal.

Trots att man har nått en överenskommelse?

– Ja, man bedömer att eftersom det tog så lång tid att komma till den här överenskommelsen så är den politiska basen väldigt smal.

USA går nu från det högsta betyget, 3 stora A:n, till det lägre, AA plus. Det betyder bland annat att amerikanska statsobligationer just nu värderas lägre än till exempel tyska, franska och brittiska.

Jan Häggström tror inte på några dramatiska effekter direkt, men på längre sikt kan det leda till hårdare åtstramningspaket. Det innebär att man tvingas skära ner de offentliga utgifterna eller att man måste höja skatterna, vilket slår negativt på hushållens konsumtion. För Sveriges del tror Häggström att effekterna är mindre.

– Det finns risk för smittoeffekt på Europa, men problemen i Europa är mer akuta och det är de som kommer att ha effekt på Sverige.