Reinfeldt: Ett uppvaknande för USA

2:15 min

I natt kom det historiska beskedet att kreditvärderings-institutet Standard & Poor's sänker betyget för världens största ekonomi USA. USA går nu från det högsta betyget, AAA, till det lägre, AA+.

Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet blev inte särskilt överraskad av det sänkta kreditbetyget.

– Ja det var kanske väntat. Det har varit på gång. Man spekulerade i om de skulle sänka det trots att man nådde en överenskommelse i kongressen. Det är väl bra att kreditinstituten inte tar någon hänsyn till USA utan följer sina kriterier, säger han.  

Att sänkningen nu får så stor uppmärksamhet beror också troligen på att det är ett amerikanskt kreditvärderingsinstitut som nu går ut och ger sin syn på amerikansk ekonomi. Tidigare i veckan sänkte ett kinesiskt institut USA:s kreditvärdighet men den sänkningen renderade bara notiser i massmedia.

– Många har för första gången fått upp ögonen för att till och med USA kan råka in i betalningssvårigheter, säger Harry Flam.

 Det är en åsikt som även statsminister Fredrik Reinfeldt har

– Jag tror att det för det amerikanska samhället är något utav ett uppvaknande att även de kan bli nedvärderade. Att också de måste göra mycket mer för att i grunden få ordning på sina offentliga finanser. Man kan inte leva över sina tillgångar över en längre tid.

Men det alla känner oro för nu är hur börserna ska reagera på måndag. Ska börserna falla handlöst igen. Robert Bergqvist på SE banken tror att börseffekten av den amerikanska kreditsänkningen ändå blir liten. Andra ännu större problem finns.

– Det som är viktigare är vad som händer i Europa. Där är problemen mycket mer djupgående. Där börjar vi närma oss nya krismöten och var de kommer att landa kommer att avgöra utvecklingen under nästa vecka.