Dåden i Norge ändrar inte SD:s politik

1:59 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har i eftermiddag hållit sitt sommartal i Sölvesborg. Åkesson använde nästan hela sin talartid till att argumentera för att det inte finns något som helst samband mellan Sverigedemokraternas politik och det manifest där den norske massmördaren Anders Behring Breivik vill förklara sina handlingar.

– Man måste självklart tillåtas kritisera svensk invandringspolitik utan att få hållas ansvarig för vad den här massmördaren har gjort. Kritik mot massinvandring och multikulturalism är inget brott. Det är en demokratisk rättighet.

Inför 300 åhörare på scenen i hamnen i Sölvesborg pratade han i 38 minuter och förklarade hur fel det är att koppla samman det som har hänt i Norge med Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson gick igenom massmördarens manifest, punkt för punkt för att visa att det inte finns något samband.

– Hur ligger det egentligen till? Hur kristen är den här människan egentligen? Han säger sig inte ha någon personlig relation till vare sig till gud eller till Jesus. Han går nästan aldrig i kyrkan.

Ett annat exempel lät så här:

– Å ena sidan säger han sig vara Europavän men å andra sidan fantiserar han med hjälp av ryska fascister att atombomba flera europeiska städer och då mörda miljontals oskyldiga Européer.

Avsikten med talet var att lägga fram partiets politik säger Jimmie Åkesson efter sitt tal.

– Vi ska inte sluta kritisera svensk invandringspolitik bara för att han utförde de här hemska dåden. Det är en väldigt viktig poäng att ta med sig i dag.

Hur kommer det sig att ert ungdomsförbund har bytt fokus på sitt möte senare i höst? Det skulle först vara mot islamisering men nu ska det handla om trygghet och tradition.

– Jag känner inte till ungdomsförbundets olika torgmöten så det får du diskutera med dem.

Ska du ta reda på det nu?

– Nej det ska jag faktiskt inte. Jag har ganska många saker att hålla reda på och jag tror att ungdomsförbunden klarar av sina möten utan min inblandning.