Världen reagerar på USA:s kreditbetygssänkning

2:18 min

Reaktionerna i omvärlden på att Standard & Poor's sänkt USA:s kreditbetyg har varierat.

I Asien är det Kina som starkast fördömde, som man säger "de kortsiktiga" politiska bråken i USA, om landets problem med dess skulder. I en kommentar som publicerats av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina kräver man att "Internationell övervakning av USA-dollarn borde instiftas och en ny, stabil och säker reservvaluta borde vara en möjlighet för att undvika en katastrof som orsakas av ett enda land", skriver Nya Kina och gick till hårt angrepp mot vad man kallar USA:s sjuka låneberoende.

"Kina, som är den största långivaren till USA har all rätt att nu kräva att USA tar ansvar för sina låneproblem och säkerställer säkerheten för de kinesiska dollartillgångarna", skriver Nya Kina vidare.

Sydkorea, som i likhet med Kina har en stor andel av valutareserven placerat i amerikanska statspapper, tonade ner betydelsen av nedgraderingen.

– Marknaden har redan ett antal scenarier för USA:s kreditbetyg, och det här tror jag var ett av dem, säger Hong Taeg-Ki, chef för den sydkoreanska centralbankens avdelning som sköter placeringarna. Samma lugna hållning har man i Japan. Där säger en regeringstalesman att man har fortsatt stort förtroende för att investera i amerikanska statspapper.

Men en kinesisk expert varnar för kaos.

Värdet på Kinas dollarinvesteringar kommer att krympa, och effekterna kan bli omfattande, säger Li Jie som är chef på ett forskningsinstitut inriktat på valutareserver i Peking.

Kina har upprepade gånger manat USA att skydda landets dollarinvesteringar, och Kina kommer nu tvingas att överväga andra investeringar för valutareserven. Statsobligationerna är inte längre säkra, sade Li vidare till flera nyhetsbyråer.

I Storbritannien ställer sig näringsminister Vince Cable bakom Kinas krav på en ny global reservvaluta, men han sa också att det var förutsägbart att USA:s kreditvärde skulle sänkas, efter den långa politiska striden om landets skulder. Men nu har USA:s politiker enats och det är fortfarande dollarn som är ledande internationell valuta, enligt Cable.

– Det här visar att finansmarknaderna numera fokuserar på regeringarnas kreditvärdighet, och länders skulder. För några år sedan var det bankernas stabilitet, sa Vince Cable till brittiska medier.

Brittiska regeringen framhöll också idag hur den lyckats spara sig ur sin kris - för några år sedan var Storbritanniens kreditvärdighet ifrågasatt.

Den franske finansministern Francois Baroin sa i morse att Frankrike litar på USA:s förmåga att ta sig ur svårigheterna.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, som tidigare avfärdat marknadens spekulationer, och hävdat att Italiens ekonomi är stabil, kom igår kväll med ett hastigt besked om att snabba på reformer i Italien, för att försöka nå en balanserad budget till år 2013.

Det var efter börsfallet igår, och marknadens oro för att skuldkrisen skulle spridas till Italien och Spanien, som han gav det beskedet, efter samtal igår med flera regeringschefer.  Nu förs diskussioner om att snabbt kalla ihop till ett G7-möte, för att diskutera hur länderna bäst möter den finansiella oron.